Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-01-18 11:41 )
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 3741 Visningar

I semesterlagen finns det något som kallas för semestergrundande rörlig lön. Normalt sett används det för avtal som beräknar semesterpeng på aktuell månadslön.

Man kan säga att den rörliga delen räknas fram på lön som inte är fast månadslön. Det kan till exempel vara jour, OB, provision eller övertidsersättning. Kontrollera med ditt avtal vad som gäller för ditt företag.

På den semestergrundande rörliga lönen beräknas en rörlig semesterlön ut.

 

Den rörliga semesterlönen betalas för det mesta ut i en klumpsumma. Tänk på att betala ut den rörliga delen innan du gör ett semesterårsavslut.

Beräkningsformel

Den rörliga semesterlönen kan beräknas på två sätt och utgår alltid på intjänad lön året före semesteråret. (Även om intjänandeåret i ditt företag är innevarande år beräknas alltid den rörliga delen på året före semesteråret).

 

Alternativ 1:

((Semestergrundande frånvaro i hela arbetsdagar * Semestergrundande rörlig lön) / (365 - Semestergrundande frånvaro i hela arbetsdagar - Uttagna semesterdagar) + Semestergrundande rörlig lön) * Semestertillägg Rörlig % * Semesterrätt

 

Alternativ 2:

Semestergrundande rörlig lön * Semesterlön Rörlig %

 

 

Hantering i ditt program från Visma Spcs

Visma Lön Smart

I Visma Lön Smart väljer du vilken beräkningsformel som ska användas under Inställningar - Löneinställningar, Semester, Semestervillkor 20.

 

Du ser den anställdes rörliga semesterlön under Anställda fliken Semester.

 

Utbetalning av rörlig semesterlön görs med snabbvalet Semester och knappen Semesterersättning antingen i den anställdes kalender eller direkt på lönebeskedet.

 

Tänk på att om den rörliga semesterlönen finns på semesterskuldlistan under intjänade i år- kommer den rörliga semesterlönen att vara tillgänglig för en anställd när ni har genomfört semesterårsavslutet. Finns det en rörlig semesterlön under Kvarvarande ska dessa betalas ut innan ni genomför semesterårsavslutet.

 

Visma Lön 300/600

I programmet väljer du vilken beräkningsformel som ska användas under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, Semester - Semestervillkor 20/21.

 

Du ser den anställdes rörliga semesterlön under PersonalAnställda fliken Semester.

 

Utbetalning av rörlig semesterlön görs med snabbvalet Semester, ersättning antingen i den anställdes kalender eller direkt på lönebeskedet.

 

Tänk på att om den rörliga semesterlönen finns på semesterskuldlistan under intjänade i år- kommer den rörliga semesterlönen att vara tillgänglig för en anställd när ni har genomfört semesterårsavslutet. Finns det en rörlig semesterlön under Kvarvarande ska dessa betalas ut innan ni genomför semesterårsavslutet.

 

Visma Lön Direkt

Du betalar ut kvarvarande rörlig semesterlön innan det nya semesteråret börjar med löneraden Semesterlön engångsskatt.

 

Bra länkar

Visma Spcs: Visma Löneskola » 

Sveriges riksdag: Semesterlagen »

Hjälpavsnitt Visma Lön Smart: Löneinställningar »

Hjälpavsnitt Visma Lön 600: Beräkning av semestervillkor »

FAQ Visma Lön 600: När ska jag betala ut den rörliga semesterlönen? »

Medverkande