För att verkligen utnyttja smartheten i Visma Lön Smart rekommenderar jag att du lägger lite extra kärlek på arbetsscheman.
Schemat visar hur den anställde arbetar och används bland annat för att beräkna arbetstid per månad och år. Arbetsschemat visar också vilken sysselsättningsgrad den anställde har, alltså hur mycket hon jobbar och är viktigt för hjälp vid semesterberäkningen.
Du kan skapa egna scheman och bör ha arbetsscheman som motsvarar varje anställds arbetstid.
När du har ett korrekt arbetsschema och ett korrekt avtal inställt för de anställda så kommer löneprogrammet göra det mesta av jobbet åt dig!
Under Inställningar - Löneinställningar, fliken Arbetsscheman ser du de scheman som finns upplagda i ditt företag.
Ett heltidsschema används för de anställda som arbetar heltid, dvs 100%.
I ett heltidsschema görs inställningar för start- och sluttid men också lunchregler och helgdagar.
Som standard finns det ett heltidsschema 40h/vecka. Måndag - fredag 8-17 med en timmes lunch.
Är ert heltidsschema annorlunda bör du skapa ett nytt eller kopiera det befintliga. Ett exempel är om företaget har rullande scheman eller fler obetalda raster utöver lunch.
Läs mer: Skapa eller redigera arbetsschema »
Se film: Schemahantering i Visma Lön Smart »
En anställd som inte arbetar 100% arbetar deltid. Ett deltidsschema har alltid ett heltidsschema i grunden som ser till att beräkningar av sysselsättningsgrad, mertid, övertid, säsongstider och Helgdagsschema mm blir rätt.
Läs mer: Gör inställningar för heltids- eller deltidsschema »
Om en anställd har olika arbetstider olika veckor kan du använda dig av rullande schema. När du har fyllt i första veckans tider klickar du på Lägg till vecka och kan på så vis lägga in arbetstider och lunchregler för ytterligare veckor. Det går att ha 12 rullande veckor.
När du sen kopplar en anställd till schemat väljer du vilken vecka som schemat ska starta på, så kan du använda samma schema till flera anställda har samma typ av rullande schema.
För anställda som har oregelbunden arbetstid eller som är svåra att schemalägga i förväg kan du använda ett oregelbundet arbetsschema.
Det kan användas genom att man fyller i arbetstid och frånvaro löpande eller genom att schemalägga för kortare perioder. Det gör du isåfall också under schemahantering. via Schemalägg oregelbunden arbetstid. Jag rekommenderar att du försöker se till att de anställda har en sysselsättningsgrad på sitt schema för att få hjälp i semesterberäkningen.
Läs mer: Oregelbunden arbetstid »
Har ni arbetstid på röda dagar? Eller jobbar halvdagar på dagar innan röd dag? Se till att ni har ett helgdagsschema som stämmer. Du kan ha flera olika helgdagsscheman som du sen också kopplar till dina heltidsscheman.
Hej @18 Kvadrat AB !
Bra fråga! Ska se till att uppdatera inlägget med informationen sen 🙂
Då skapar du ett arbetsschema och när du fyllt i första veckan klickar du på Lägg till vecka. Då kan du lägga till en vecka med annorlunda tider.
När du sen kopplar den anställde till schemat får du välja när schemat ska börja gälla för den anställde och vilken startvecka det ska vara. Alltså om det är schema vecka 1 eller 2 som ska användas från startdatumet.
/Anna
Copyright 2025 Visma Spcs. All rights reserved.