Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-01-19 14:18 )
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 1504 Visningar

Vi får mycket frågor gällande semesterlön och semestertillägg när en anställd med  semestervillkor 40 - Teknikavtalet Metall inte når upp till gränsvärdet. 

 

När en månadsavlönad som går på Teknikavtalet Metall tar ut en semesterdag ingår semestertillägget i lönearten 6342 - Semesterlön betald, Teknikavtalet Metall om du har inställning för att semestertillägget ska betalas ut vid uttagstillfället. 

 

Om den anställde inte når upp till gränsvärdet för semesterlönen så betalas beloppet för gränsvärdet ut minus eventuell rörlig del per dag. I gränsvärdet ingår semestertillägget så därför betalas inte semestertillägget ut om du har inställningen för att betala ut det i klump. 

 

Kontroll om semesterutfyllnad (gränsvärde) ska utgå görs på följande sätt:

 
  1. Först beräknas semesterlönen per dag enligt följande:
    Månadslön * 5,4 % + rörlig del per dag (den rörliga delen per dag är ett dolt värde, på den anställde visar vi endast klumpbeloppet)
  2. Månadslönedelen tar hänsyn till den anställdes sysselsättningsgrad för intjänandet av dagarna och aktuell sysselsättningsgrad för den anställde. Talet jämförs med gränsvärdet för semesterdaglön och med hänsyn till den deltidsanställdes sysselsättningsgrad för intjänandet av dagarna.
  3. Det är semesterdaglönen, den del som baseras på månadslönen, som ska justeras så att den tillsammans med den rörliga semesterdaglönen kommer upp i minimidaglönen. Om företagsinställningen är Betala ut semestertillägg vid uttagstillfället är semestertillägget inbakad i semesterlönen. Formeln är därmed Månadslön * 4.6 % + Månadslön * 0,8 %.
  4. Om det beräknade beloppet är mindre än gränsvärden, och villkoren för att hänsyn ska tas till gränsvärden är uppfyllda, utbetalas istället ett belopp motsvarande gränsvärdet.
  5. Vid utbetalning av semestertillägg, som ett engångsbelopp, görs en kontroll mot gränsvärden – i vissa fall kan utbetalning av semestertillägg inte göras.
 

Enligt Teknikföretagarna har de anställda inte tjänat in så mycket att semestertillägget ska betalas vid ett tillfälle, den anställda får dock mer än Månadslön * 5,4 % vid uttag av semester. 

 

Exempel:

25 betalda semesterdagar

Månadslön 21000 kr

Gränsvärde 1160 kr

Rörlig lön (klumpsumma den du ser på fliken 5 Semester i anställningsregister). 250 kr/25 betalda semesterdagar = 10 kr

 

Beräkning blir:

21000 * 5,4 %=1134 kr + 10 kr = 1144 kr

Den anställde kommer inte upp till gränsvärdet och då är det gränsvärdet, alltså en högre semesterdaglön som gäller vid utbetalning av lön.

 

I detta fall kan du då inte betala ut 0,8 % i en klumpsumma en gång om året. När du då betalar ut semesterlön till den anställde kommer den att få 1150 kr (1160 gränsvärde - 10 rörlig del/dag) för varje dag de tar semester, rörliga delen betalas ut i klumpsumma en gång om året.

 

Den anställde kommer alltså att få:

25 * 1150 = 28750 + 250 = 29000 kr

 

Om detta inte var allt du velat veta så finns det ännu mer info här: Gränsvärden för anställda anslutna till Teknikavtal IF Metall »