Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-11-22 09:39 )
  • 0 Svar
  • 1 gilla
  • 8164 Visningar

Som arbetsgivare behöver du redovisa preliminärskatt och arbetsgivaravgifter för anställda som du betalar ut lön för. Här tänkte vi förklara de vanligaste frågeställningarna när det kommer till skatter och skattetabeller och hur du hanterar det i ditt löneprogram från Visma Spcs.

Bra att känna till är att den anställdes skatt inte är någon kostnad för företaget utan endast en hantering av den anställdes skatteinbetalning.

Skatt och lön redovisas tillsammans med arbetsgivaravgifterna i en arbetsgivardeklaration. Läs mer om det här: Arbetsgivaravgifter och arbetsgivardeklaration (AGI) »

 

Preliminärskatt

Skatten som arbetsgivaren drar från den anställde är preliminär. I samband med den anställdes deklaration beräknas vad som skulle ha betalats och jämförs med vad som betalats in av arbetsgivare och den anställde själv.

Skatten beräknas dels på inkomst av tjänst, inkomst av kapital och om den anställde driver en firma vid sidan av. Mellanskillnaden blir sen antingen restskatt eller skatteåterbäring. 

Arbetsgivaren redovisar skatten för den anställdes lön i arbetsgivardeklarationen.

 

Tabellskatt

Det vanligaste är att anställda beskattas enligt en skattetabell. Till exempel skattetabell 33.

Vilken skattetabell som ska användas styrs av var den anställde är bosatt.

Alla skattetabeller finns på Skatteverket.se och är uppsatta enligt beloppsintervall där en viss skattegrundande lön motsvarar ett fast skattebelopp.

Tabell 33 betyder alltså inte 33% skatt.

Beloppsintervall i skattetabell 33Beloppsintervall i skattetabell 33

Skattetabellen är som du ser också indelad i kolumner. Löner beskattas normalt sett enligt kolumn 1 eller 3 (för anställda över 66 år).

 

Tabellen sträcker sig upp till ca 80 000. Löner över det beloppet beskattas normalt sett enligt procentsats. Även där är skattetabellen uppdelad i belopp.

 

Skattetabell för de anställda i ditt löneprogram

Under Anställd på fliken Skatt klickar du på Fråga om skatteavdrag (FOS) för att automatiskt hämta uppgifter om den anställdes skattetabell och eventuell jämkning. Kolumn hämtas automatiskt beroende på den anställdes personnummer.

 

 

Ingen skatt för anställda som tjänar under 24 238 kronor år 2024

Anställda som tjänar lägre belopp behöver inte betalat någon skatt. För år 2024 är beloppsgränsen 24 238.

En anställd som vet med sig att de kommer tjäna under 24 238 under 2024 kan fylla i en blankett och lämna till sin arbetsgivare.

Blanketten hittar du här: Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag »

 

Inställningar skolungdom i ditt löneprogram

Under Anställda på fliken Skatt anger du Skolungdom och studerande i fältet Nedre gräns. Då drar programmet ingen skatt förrän den ackumulerade lönen kommer upp till beloppet (24 238 för 2024). Därefter kommer 30% skatt att dras från första kronan.

 

 

30% skatteavdrag

Om du inte är huvudarbetsgivare görs inte skatteavdraget enligt tabellskatt utan det görs då normalt sett på 30%. Samma sak gäller om den anställde arbetar tillfälligt utan regelbunden inkomst.

 

Inställning för 30% avdrag i ditt löneprogram

Under Anställda på fliken Skatt anger du Procentuell skatt, 30% i fältet Beräkningsmetod. Om du har ställt in Procentuell skatt 30% så gäller det för all lön, även engångsskattegrundande belopp.

 

 

Engångsskatt

Ersättningar som betalas ut oregelbundet brukar beskattas med engångsskattebelopp. Engångsskatten är procentuell och följer en fast tabell beroende på den anställdes årslön.

Här hittar du engångsskattetabellen: Skatteverket Engångsbelopp »

Det kan gälla till exempel ersättningar så som retroaktiv lön, semesterersättning, slutlön och provision.

 

Inställning för Engångsskatt i ditt löneprogram

Under Anställda på fliken Skatt anger du om engångsskatten ska vara Beräknad eller Egen inställning.

 

 

 

Extra skatt

En anställd kan alltid välja att betala mer skatt på sin inkomst. Det hanterar du i ditt program efter överenskommelse med den anställde.

 

Visma Lön Smart/Visma Lön Direkt

Under Anställda på fliken Skatt anger du det belopp som den anställde vill dra extra på varje lönebesked i fältet Extra skatt.

 

Visma Lön 300/600

Under Personal - Anställda på fliken Lön lägger du upp löneart 2201 - Extra skatt i Standardlönebeskedet med det belopp som den anställde vill dra extra på varje lönebesked.

 

 

Jämkning

Om den anställde har fått ett jämkningsbeslut av Skatteverket så kan du som arbetsgivare dra mindre skatt.

 

Inställning för jämkning i ditt löneprogram

Under Anställda på fliken Skatt anger du Jämkning, skatt i % i fältet Beräkningsmetod och procentsatsen i fältet Skatteavdrag görs med.

 

 

Varför stämmer inte den anställdes skatt?

  • Den vanligaste missuppfattningen är att man tänker att skattetabell 34 ska dra 34% skatt. Så är alltså inte fallet. Läs mer under rubriken Tabellskatt.

 

  • Våra löneprogram tar hänsyn till åldern på den anställde och om de är skyldiga att betala en public service-avgift eller inte. Avgiften är inbakad i skatten sedan 2019: Läs mer på skatteverket.se Public service-avgift »

 

  • Skattetabellerna börjar inte dra skatt från första kronan. Så är ersättningen väldigt låg dras det inte någon skatt med automatik.
    Skattetabell från 0 kronor.Skattetabell från 0 kronor.

 

Bra länkar

Skatteverket.se: Skatteavdrag »

Skatteverket.se: A-skattsedel och Skattetabeller »

Verksamt.se: Skatteavdrag vid utbetalning av lön »

Visma Spcs löneskola: Anmälan till kostnadsfri löneskola »

Visma Spcs forum: Bokföra lön till anställd - så gör du »

 

Medverkande