Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2020-11-04 12:57 )
  • 7 Svar
  • 4 gilla
  • 6032 Visningar

Om du ska betala ut och bokföra lön manuellt gäller det att hålla tungan rätt i mun bland alla uträkningar. Du behöver veta vilken skatt du ska dra, räkna ut arbetsgivaravgifter och ha koll på beräkningar för till exempel sjuk, semester och övertid. Det är därför en fördel om du har ett program som hjälper dig med detta. I många löneprogram räknas bland annat skatt och arbetsgivaravgifter ut automatiskt och du behöver inte lägga tid på det. Läs mer om Visma Lön och Visma eEkonomi Lönebesked

 

Om du har Visma Lön eller tillägget Lönbesked i Visma eEkonomi så hjälper programmen dig med allt sånt. Läs mer om hur du betalar ut lön i våra program i hjälpavsnitten Registrera lönehändelser och betala ut lön i Visma Lön och Registrera lönehändelser och betala ut lön i Visma eEkonomi.

 

Har du hittat in i detta inlägget och inte har ett löneprogram så ska du självklart få hjälp med hur du bokför löneutbetalningar, fortsätt att läsa så går vi igenom allt! 

 

Vilka konton som du ska använda beror på om det är en arbetare, tjänsteman eller företagsledare som ska få lön. Har du en enskild firma och ska betala ut lön till dig själv så kallas det istället för eget uttag, läs mer i inlägget Bokföra eget uttag av pengar i en enskild firma.  Checklista för att betala ut lön

  1. Samla in uppgifter/underlag
  2. Räkna ut hur mycket lön som ska betalas ut 
  3. Skicka lönebesked 
  4. Betala och bokför lönen 

 

Månaden efter löneutbetalningen lämnar du in arbetsgivardeklaration till Skatteverket och betalar arbetsgivaravgift och skatt till Skatteverket. Betalningen till Skatteverket ska självklart också bokföras. 

 

Bokföringskonton för att betala ut lön 

I alla exempel nedan så har den anställde en bruttolön på 25 000kr, dvs det är den lönen den anställde har innan skatt och andra avdrag görs. Arbetsgivaravgiften är 31,42% av bruttolönen och den anställde ska betala 5710 kr i skatt. Se på skatteverket.se vad som gäller för din anställd.

 

Vi har använt konto 1930 - företagskonto som exempelkonto för utbetalning, betalar du ut lön från annat konto så byter du ut 1930 mot det kontot du betalar ut lönen från. 

 

När du bokför utbetalningen av lön så bokför du samtidigt kostnaden för skatt och arbetsgivaravgifter. Dessa belopp nollar du sedan i samband med betalningen till Skatteverket. Mer om det längre ner under rubriken Bokföra betalningen av skatt och arbetsgivaravgift till Skatteverket

 

Bokföra lön till arbetare

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   19 290
7010 - Löner till kollektivanställda 25 000  
2710 - Personalskatt   5 710
7510 - Arbetsgivaravgifter 7 855  
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  7 855

 

Bokföra lön till tjänsteman

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   19 290
7210 - Löner till tjänstemän 25 000  
2710 - Personalskatt   5 710
7510 - Arbetsgivaravgifter 7 855  
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  7 855

 

Bokföra lön till företagsledare

Konto Debet Kredit
1930 - Företagskonto   19 290
7220 - Löner till företagsledare 25 000  
2710 - Personalskatt   5 710
7510 - Arbetsgivaravgifter 7 855  
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter
  7 855

 

 

Bokföra betalningen av skatt och arbetsgivaravgift till Skatteverket

När du har betalat ut lönen till de anställda ska du lämna arbetsgivardeklaration, betala in arbetsgivaravgift och skatt till Skatteverket. 

När du bokförde lönebeskedet så bokades det upp en skuld på skatt och sociala avgifter, och det är dessa belopp som nu ska bokas bort och betalas till Skatteverket. 

 

I första steget så omför du skatt och arbetsgivaravgift till skattekontot och i andra steget bokför du själva utbetalningen till skattekontot.

 

Konto Debet Kredit

1630 - Skattekonto (aktiebolag)

2012 - Avräkning skatter och avgifter (enskild firma)

  13 565
2710 - Personalskatt 5 710  
2731 - Avräkning lagstadgade sociala avgifter
7 855  

 

Konto Debet Kredit

1630 - Skattekonto (aktiebolag)

2012 - Avräkning skatter och avgifter (enskild firma)

13 565  
1930 - Företagskonto   13 565

 

 

Jag önskar dig en trevlig löneutbetalning! 

Medverkande
Kommentarer
Maxboj
NY MEDLEM

Om man har timanställda som jobbar i januari och får sin lön utbetald 25 februari, vilket datum ska man bokföra lönen för januari, 31/1? Ska man i så fall bokföra som kortfristiga fordringar hos anställda tills utbetalningsdatum och sen omföra det till 1930?

My Janhall
MODERATOR

Hejsan! 

Bokföringen av lönen sker det datum lönen betalas ut, du kan gå efter exemplet ovan. Om du däremot har föregående månad som löneperiod (lönen som tjänas in en månad betalas ut månaden därpå) så kan du vid ett räkenskapsår slut bokföra intjänad lön som en upplupen kostnad för att få med kostnaden i bokslutet. I vårt foruminlägg Bokföra upplupna löner och sociala avgifter finns information om hur du går till väga. 

/My 

Frågan som Maxboj ställer är rätt intressant. För i princip så har frågeställaren rätt, lönen borde bokföras den månad som den avser. Många sitter idag och periodiserar både stort och smått, man har lageromföringar och gud vet vad men det finns ingen funktion för att periodisera lönen. Åtminstone inte i de löneprogram som jag har sett, vilket är rätt märkligt. Vi hade en kund som för några år sedan förstod vidden av denna brist på periodisering. Han hade rätt många anställda och följde sitt resultat noga och med åren så lärde han sig hur det fungerade. Och en sommar då gick det då upp ett ljus. Hans Juli hade ett uruselt resultat då personalen hade semester och det inte fanns några större intäkter. Däremot så var augusti fantastiskt, höga intäkter och i princip ingen personalkostnad. Och allt detta för att vi använde löneprogrammet på det sätt som det är tänkt. 

Och då bokförs det på detta vis. Man kan ju tycka att det borde finnas ett periodiseringsalternativ även i löneprogrammet. Det går ju att lösa manuellt men risken för fel är rätt stor....

Maxboj
NY MEDLEM

Att bokföra lönen den datum den betalas ut är logiskt vid bokslutsmetoden. Bokför man affärshändelser enligt fakturametoden blir det fel i resultatet. En del bokför det som skuld 2910 i den månaden lönen tjänas in och nästa månad bokar bort skulden vid utbetalning.

Jag har sett även andra byråer boka lönen den månad den tjänas in fast som fordran hos anställda för att nästa månad bokas om vid utbetalning. Vilket är nu rätt är den stora frågan..... 

My Janhall
MODERATOR

Hej igen! 

Ja, jag är ju helt med på tankegången och det finns ju faktiskt inget rätt eller fel här egentligen, så länge man är konsekvent i det arbetssätt man väljer. 🙂  Men precis som du skriver och som vi var inne på tidigare @Maxboj så kan du bokföra lönen det datum lönen betalas ut, på så sätt följer du övriga bokningar enligt kontantmetoden. 

/My  

Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hi Armen,

On the page Hitta revisor och redovisningsbyrå you get help finding an accounting consultant who uses Visma SPCS software and who is happy to help you with your accounting. 

Have a nice day 🙂 /Tinna

Armen A
NY MEDLEM

Thank you very much Tinna!

 

Best

Armen