2024-03-26
10:59
1Gilla
Hej Tinna, Tack för ditt svar. Jag hade uppskattat att få det lite tidigare, då vi varit tvugna att stänga året för bokslutet. Sen förstår jag problematiken, svårt att markera en viss typ av fakturor som undantagna (vad gör man om det finns både medlemsavgifer och annat på fakturan?). Lösningen borde väl ligga i att typa en viss artikel som medlemsavgifter och låta den artikelt trigga ett undantagsförfarande. Men det lämnar jag till er utvecklare.
... Visa mer
2024-01-06
14:17
Hej, Jag har samma problem som en användare rapporterade förra året, och där ni då rapporterade att ni skulle ta det internt. Jag har flera hundra utestående fakturor för medlemsavgifter aktiva över årsskiftet. Vi bokför enligt K1, kontantmetoden. eEkonomi Pro vill obligatoriskt tvinga in alla fakturor från reskontran in i huvudboken (1510) över årsskiftet. Detta ska dock inte ske enligt regelverket när det gäller medlemsavgifter. Se tråd https://forum.vismaspcs.se/t5/Fragor-om-bokforing/Bokforing-medlemsavgifter-foregaende-ar/td-p/223282 där samma problem avhandlades förra året. Då hade ni ingen lösning men skulle ta det internt. Jag har nyligen svarat på det inlägget för att återuppliva problemet men postar här för att få upp det som ett känt fel (vilket det väl ändå måste vara - funktionen i programmet bryter ju mot regelverket). Föreningen är inte momspliktig, så det blir ingen automatisk överföring till huvudboken, utan eEKonomi Pro vill att jag ska trycka på knappen i Inställningar/IB för att göra bokningen. Jag vill det inte eftersom det enbart är medlemsavgiftfakturor. Om ni inte har en lösning, vad är bästa workarounden? Jag lutar just nu åt att dra ut på bokslutet och vänta in betalningar och påminnelser och ångra kvarvarande fakturor sen i februari för att först då boka om medlemsavgifterna som kommit in (på 2023 till 2024) och sen låsa året.
... Visa mer
2024-01-05
23:05
Hej, Jag har samma problem inför årets bokslut i en ideell förening jag är kassör för - flera hundra utestående fakturor för medlemsavgifter över årsskiftet, och de bör som sagt *inte* hanteras så som eEkonomi vill göra automatiskt. Jag är inte heller så sugen på att behöva manuellt göra tre verifikationer per betalning nästa år. Har ni hittat någon lösning till i år? Mvh Patrik
... Visa mer
2022-04-13
11:30
1Gilla
Tack för svar, helt korrekt att vi (jag och frun) har samma kontonr. mvh Patrik
... Visa mer
2022-04-09
00:40
Hej,
Jag får meddelande om felaktigt kontonummer på anställd när jag ska exportera löneunderlag. Detta stämmer dock inte, det är korrekt kontonummer och korrekt uppdelat på clearingnummer och kontonummer i infon om den anställde, utan mellanslag. Jag har integration mellan e-ekonomi och SEB.
Jag betalar såklart ut lönen manuellt denna månad men ville felrapportera så ni vet om det.
En potentiell förklaring är att jag inte lagt upp lönebetalningar som just lön i SEB tidigare, utan har gjort vanliga överföringar (eftersom de går snabbare och jag bara gör två löneutbetalningar i månaden). Så om det krävs förhandsuppläggning av lönemottagare i banken så kan ju det vara en anledning?
Innehållet i denna tråd är verifierat av Visma Spcs 22-12-07
... Visa mer
2022-01-05
17:02
Hej! Jag har fått anstånd retroaktivt med betalningen av moms och arbetsgivaravgifter, och fick på så sätt utbetalt ett hyfsat stort belopp från skattekontot i början av hösten. Bokföringen är inga konstigheter. Ränta och avgifter verkar påföras när det förfaller. Men... vän av ordning som jag är tycker ändå att det bör bokföras en upplupen räntekostnad per 2021-12-31 för att det ska hamna på rätt år. Småpengar, nån dryg tusenlapp, men det känns fel att inte göra denna beräkning samtidigt som jag gör motsvarande beräkning för lån från närstående på 2893. Så frågan är egentligen vad jag *borde* göra (redovisar enl K2), och om jag *får* boka en räntekostnad för att hålla nere det beskattningsbara resultatet. Men det kanske inte spelar nån roll i slutändan, om räntan motsvarar kostnadsränta och därmed inte är skattemässigt avdragsgill? Blir lite förvirrad då detta egentligen är en likviditetsförstärkning/finansiering, och räntan därför borde vara avdragsgill kan jag tycka.
... Visa mer
2018-11-17
10:56
Hej på den som söker på detta ämne, som jag själv gjort. Jag har annan åsikt och har hittat annan lösning. Utlägg för kunds räkning ska i min mening inte ingå i mitt AB's omsättning utan är en ren vidaredebitering (om jag inte tar ut procentuellt pålägg etc). Därför har jag skapat följande: * Nytt konteringsförslag, "Bokföring av privat utlägg för debitering mot kund", med k2893 utlägg närstående (eller 2820 utlägg anställda) och d1681 utlägg för kund * Nytt konteringsförslag "Bokföring av företagsutlägg för debitering mot kund", med k1930 kassa och d1681 utlägg för kund * Ny artikel för utlägg, kopplat till ny artikelkontering som jag kopplar med 0% moms till "konto utanför momsredovisning", nämligen 1681 utlägg för kunder. Sedan bokför jag enligt följande: 1) Privat utlägg, säg 2000 kr enligt frågan, bokförs via ny verifikation, bokföringsförslag "Bokföring av privat utlägg för debitering mot kund" enligt ovan, k2893 2000 kr, d1681 2000 kr 2) På min faktura till kunden säljer jag artikeln Utlägg enligt ovan (inkl momsen på kvittot) 2000 kr. Bokförs då direkt k1681 2000 kr istället för att gå omvägen via försäljning med manuell flytt till utlägget. 3) Sen betalar jag utlägget till mitt privata konto och bokför d2893 k1930
... Visa mer