Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Återföra expansionsfond från beskattningsårets ingång

Hej,

 

Mitt kapitalunderlag för enskild firma gav utrymme för avsättning till expansionsfond. Dock valde jag att avsätta hela vinsten till periodiseringsfond. Deklarationstillägget påstår då under Resultatplanering/Egen justering att eftersom jag gör denna stora avsättning till periodiseringsfond så måste jag återföra expansionsfonden från beskattningsårets ingång. Stämmer det? Det gick bra på Skatteverkets hemsida att nolla hela vinsten med periodiseringsfond utan att det ställdes krav på att återföra befintlig expansionsfond. Systemet sade inte ifrån. 

1 SVAR 1
Peter Samuelsson
TAXATION SPECIALIST

En avsättning till periodiseringsfond gör att kapitalunderlaget vid beräkning av expansionsfond minskar. Utgående periodiseringsfond ses som en skuld när kapitalunderlaget beräknas.

 

Har du ingående expansionsfond kan det då leda till att du måste minska (återföra) hela eller delar av denna beroende på kapitalunderlagets storlek.

 

Så det är korrekt att en avsättning till periodiseringsfonder kan medföra att ingående expansionsfond måste minskas. Följden blir nu vanligare då avsättningen till periodiseringsfond kan göras med upp till 100% (max e miljon).