Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

sofia_12
MEDLEM

Bokföra inbetalning till valutakonto

Hej,

 

Vi kommer att både köpa och sälja i Storbritannien och tänker sätta upp ett valutakonto för brittiskt pund så att vi slipper valutaväxla hela tiden.

 

Vi säljer i en webbshop där en faktura skapas för varje ny order, och där utbetalningen för alla ordrar sedan sker i klumpsumma till valutakontot någon gång i veckan.

 

Hur gör man för att bokföra utbetalningen och matcha den med alla fakturorna?

 

Skapar man en manuell verifikation med valutakursen som gäller det datumet utbetalningen och matchar den mot alla kundfakturor?

3 SVAR 3
AnnicaL
CHAMPION

Hej, 

du går in på bankhändelsen och klickar i att det är en utlandsbetalning, vilken valuta och beloppet i GBP. Sedan kan du matcha den mot alla fakturorna. Ev kursdifferens bokfört automatiskt.

Hej,

 

Toppen tack! Hur funkar det om man väntar med att föra över pengar från valutakontot, och det finns pengar där vid årsbokslutet? Hur ska man göra för att bokföra värdet i svenska kronor?

 

Mvh

Sofia

AnnicaL
CHAMPION

Insättningarna kommer att värderas i SEK vid bokföringen till den dagskurs som gäller när betalningen kom - det är därför det bokförs en kursdifferens vid betalningen om kursen ändrats från fakturadagen. Vid bokslutet ska du göra en värdering av det kvarvarande saldot i GBP till den kurs som gäller då (Riksbankens crosskurs går bra att använda) och bokföra skillnaden i en manuell verifikation.