Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Hej!Jag är en ny kassör i en ideel förening och har frågat massor här inne speciellt i samband med bokslutet. Först vill jag tacka alla som hjälpt mej. Ni får alla högt betyg. Igår kväll lämnade jag över ett prel. bokslut i samband med styrelsemöte till revisorerna. De var tuffa och klankade genast ner på bl.a. Följande: Föreningen hade lev skulder fakturerade i dec 2016 men betalas 2017 och kundfordringar som jag fakturerade i dec 2016 och skall betalas under jan 2017. Detta bokförde jag så att kostnaderna belastade 2016 och blev lev skuld och samma med fakturan jag skrev blev intäkt resp kundfordran. Medlemslotterna som såldes på julfesten i dec 2016 men är lotter för 2017 behandlades på samma sätt. Jag var nöjd men det var inte revisorerna. De sa att så gör man inte eftersom föreningen redovisar enl kontant metoden. Jag har lärt mig här inne att trots kontantmedtoden så bokar man så här vid bokslut. Snälla nu vill jag gärna veta vad som är rätt.Tack på förhandBritt- Marie
17 SVAR 17
CarinaWJ
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Hej enligt kontantmetoden bokför man alltid intäkter eller kostnader när dom blivit reella. Dvs när saker och ting betalats skall betaldatum vara bokföringsdatum. 

Fortsätt att vara nöjd för det är bra gjort men korrigera enligt revisorernas synpunkter så blir det minst friktion, mest rätt och minst strul.
Laila_14
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Jag tycker att du har rätt,  men frågan är hur det är gjort förut? För har man bokat när skulder betalats eller när fordringar betalats förut, så är det bättre att fortsätta så. Då blir det lika varje år.
CarinaWJ
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Man kan inte bara ändra bokföringssätt som det passar utan måste arbeta med det som beslutats och i detta fall är det kontantmetoden och då måste man följa det som gäller för kontantmetoden.
LW____
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

(uppdaterad av LW____ ‎2021-08-27 00:29 )

http://online.blinfo.se/ViewLimitedArticle.do?number=webb%257Conline%257C1%257C13:214&gclid=COnr... 

här står följande:

"Bokslutsmetoden (kontantmetoden) får användas av företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kr. Metoden innebär att kund- och leverantörsfakturor bokförs först när de betalas, dvs enligt kontantprincipen. I sambandet med bokslutet bokförs dock affärshändelser som är nödvändiga för att fastställa företagets reslutat och ställning, som t ex obetalda fordringar och skulder."


//L

Fd medlem
Inte tillämpbar

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Ja då har jag gjort fel men jag frågade här inne om just detta men fick då felaktigt svar tyvärr som har gjort att jag kommit i onåd hos revisorerna.
LW____
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Är de revisorer på riktigt, då, eller är det något de kallar sig bara? Jag tycker du gjort som du skulle, vilket verifieras i min förra kommentar (kolla i länken) och så säger vissa att gängse regler är fel...  något är galet här...

//L

Fd medlem
Inte tillämpbar

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Tack för stöd här inne. Jag återkommer med frågan. De är bägge pensionärer och var de har jobbat ska jag kolla. Jag har själv funderat på detta. De höjde rösterna och jag kämpade för att försvara mig. Även om det är en ideel förening och man använder bokslutsmetoden så tycker jag att vid bokslut tar man hänsyn till tex att sålda medlemslotter dec 2016 men avser 2017 ska bokföras på rätt år. Jag använder e-Ekonomi Förening och där händer saker med automatik. Tex en lev faktura med faktura datum dec 2016 men ska betalas i jan 2017 lägger sig automatiskt beloppet som en kostnad 2016 och lev skuld i bokslutet. Ja så är det i dags läget.
Tina H
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Hej Britt-Marie,

Jag skulle säga stå på dig om du orkar. De uppgifter du fått här finns att hitta på Skatteverkets hemsida. Ta med dig lite "bevis" till revisorerna. Om du ej får gehör redovisa din ståndpunkt på årsmötet.

Min erfarenhet är att i ideella föreningar sitter det en massa "revisorer" som inte har en aning om vad deras uppgift är eller vad som gäller. En revisor ska se till att lagar och förordningar följs samt att medlemmarnas intressen tas till vara.

Jag har varit revisor i flera föreningar som gladeligen betalat ut arvoden och tyckt att man inte behöver betala arbetsgivaravgifter för "det har vi aldrig gjort". Tidigare revisorer har inte anmärkt på detta och inte redogjort för Styrelsen att de faktiskt är ansvariga för detta.

Om du inte orkar ta fighten, lev i vetskap att du gör rätt.

//Tina

Tina H
NY MEDLEM

Re: Bokslut Ideel Förening - eEkonomi

Tillägg:

Lotterna kan jag hålla med om att de borde redovisas på 2016. De är ju faktiskt sålda 2016. Vad gäller kund- och leverantörsfakturor har du däremot gjort helt rätt.

/T