Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Fakturera för hyra av lastbil -eEkonomi

Jag gjorde nyligen ett jobb åt en kund där jag behövde hyra en liten lastbil eller ett släp för att kunna fullfölja jobbet (bortforsling av saker). Kunden sa sedan att jag kunde bara lägga det på fakturan. 

Hur exakt gör jag det för att det ska bli rätt både bokföringsmässigt och lagenligt? Jag har bokfört hyran på 5615 och halva momsen på 2641 (samt pengar från 2018 Övriga egna insättningar eftersom jag fick betala i förskott), men kan jag sedan då bara lägga kostnaden (det som jag lagt på 5615) samt drivmedlet på fakturan eller är det ett utlägg, vidarefakturering, eller nåt helt annat? Jag har en nystartad enskild firma och blir inte riktigt klok på det här eftersom det här antingen är 1. helt självklart för alla utom mig, eller 2. inte ett helt vanligt problem. 🙂

Har jag gjort rätt med bokföringen och hur utformar jag fakturan så att både kund och Skatteverk blir nöjda? Tack!
3 SVAR 3
Susanne86
MEDLEM

Hej!

Om hela fakturan för hyrbilen är ett utlägg för kunden så hade jag bokfört hela fakturabeloppet på konto 1681 utlägg för kunder. Dvs det finns ingen avdragsrätt för monsen eftersom utlägget tillhör kunden som i sin tur ska ha avdragsrätten. När du sedan fakturerar ut utlägget så vidarebefordrar du en kopia på fakturan och krediterar konto 1682 vid kontering av fakturan så nollställs kontot. Kunden konterar i sin tur bilhyra med halv moms i sin bokföring.

Hälsningar

Susanne Liljeholm
Esselem Redovisningsbyrå AB
Lönngata 8
235 35. Vellinge
Mejl: susanne@esselem.se
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej! 

Tack för svar!

Fakturan på hyran i det här fallet är ett kontantkvitto samt hyresavtal i mitt namn, så det är alltså jag som står som ansvarig på försäkring och liknande (hyrd på Circle K med betalning i förskott). Så då bör jag alltså korrigera det jag har gjort, skicka in hela beloppet inkl. moms under utlägg och sen bara lägga till en momsfri post med hela summan, samt en kopia på kvittot, på fakturan till kund sen?
Susanne86
MEDLEM

Det är korrekt!