Hej Fredrik!
1. Programmet föreslår startdatum för första periodiseringen datumet som du anger som fakturadatum. Detta brukar vara generellt sätt vara standard. Du har också möjlighet att byta startdatum om du önskar, men som standard går man på fakturadatumet.
2. Fördelen är såklart att man får ett mer rättvist resultat för perioden man undersöker, exempelvis en specifik månad. Periodisering använder du om du till exempel betalar hyra för tre månader vid ett tillfälle, men sedan vill fördela kostnaden på de månader som hyran avser. Precis som Thomas nämner brukar man inte periodisera belopp under 5000kr. Om du tänker att du ska göra det kommer du få väldigt mycket periodiseringar i ditt program, en nackdel tänker jag blir att det kan bli ganska rörigt för dig.
3. Som standard bokas det på 1790. Du kan dock välja själv när du klickar på Periodisera, då får du möjlighet att välja valfritt konto.
4. Det är inget särskilt som sker över årsskiftet. Dock hittade jag detta; "Vid årsbokslutet ska en lista över periodiserade intäkter och kostnader lämnas som en bokslutsbilaga för att man ska kunna dokumentera de aktiva periodiseringarna." på i ett inlägg gällande Periodisering och hur du bokför vid bokslut. Där kan du också läsa lite mer om periodiseringar.
Ha det fint!
Moa
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.