Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

SandraS83
MEDLEM

Hyra av sig själv - eEkonomi

Hejsan! Jag driver enskild firma och utgår hemifrån den egna bostaden. Funderar på vad jag har rätt att ta betalt från mig själv då jag tvättar ca 3 (som minst) tvättmaskiner varje dag 5 dagar i veckan. Det blir ju ändå några kronor per månad/årOm jag har rätt till det hur bokför jag det?Mvh Sandra
1 SVAR 1
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Sandra,

Om man har en enskild firma och bedriver verksamhet ifrån sin egen bostad så har du möjlighet att göra avdrag för en del av de merkostnader du har på grund av det.

Så här står det i den skrivna hjälpen vi har för programmet Visma Enskild firma gällande detta:
Om du bedriver arbetet med din firma från hemmet har du möjlighet att göra vissa avdrag i din deklaration för arbetsutrymmet som du har hemma. Om du arbetar minst 800 timmar om året med firman hemifrån har du alltid rätt att göra avdrag med 2 000 kr om du bor i en villa som du eller din make äger och med 4 000 kr om du bor i lägenhet.

Om du har en särskilt inrättad del i bostaden för din näringsverksamhet får du göra avdrag med en skälig del av utgifterna för hyra, värme m m. I detta fall finns ingen preciserat antal timmar du måste arbeta per år i firman. Om du bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt får du i så fall dra av hyran eller avgiften för den del av bostaden som är särskilt inrättad för näringsverksamheten. Till det får läggas en skälig del av kostnad för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström som inte ingår i hyran/avgiften. Det finns heller inga belopp preciserade för vad som är en skälig del av kostnaderna.

När din bostad är en fastighet som tillhör dig eller din make och en särskilt inrättad del av fastigheten används för näringsverksamheten, får avdrag göras för skälig andel av kostnaderna för värme, vatten och avlopp samt elektrisk ström. Du får inte beräkna avdrag för räntekostnader eller tomträttsavgäld eftersom de kostnaderna får dras av på annan plats i deklarationen.Vad som skulle kunna räknas som en skälig del av kostnaderna skulle du kunna kolla med Skatteverket.

Dessa avdrag deklareras i ruta R6 Övriga externa kostnader på din deklaration och de bokföringskonton du då kan använda för att bokföra dessa utgifter är då antingen konto 5000, Lokalkostnader eller konto 6900, Övriga externa kostnader.

Hoppas att detta hjälper.

Ha en fin dag!
/Cecilia