Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Adamtj
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Minusrad på ROT faktura

Hej!
Vi har noterat vid flera tillfällen att man inte kan ange en negativ rad på en kundfaktura om det är en ROT faktura.
Tex. vi har en debet faktura till kund X, den är totalt på 5 000 kr.

I denna faktura finns det en negativ rad på - 150 kr i materialkostnad, så länge det inte är en ROT faktura så är det ok. Men om man gör en ROT faktura så är det inte längre tillåtet. Varför? Någon annan som stöter på detta problem? Eller någon som kan svara på varför det inte går?

4 SVAR 4
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Adam!

Precis som du skriver så kan man inte ha en negativ rad på en ROT-faktura och om du har vissa avdrag som du vill visa på fakturan får dessa i stället läggas in som en textrad med beskrivning samtidigt som du ändrar/minskar beloppet på raderna.
Så om ett avdrag för material ska göras så får du minska beloppet på materialraden istället för att göra en minuspost. Samma sak gäller för själva arbetet då det är detta du sedan ansöker om och ska få skattereduktion för. 

 

Anledningen till att det inte fungerar att ha negativa rader är för att Skatteverket inte hanterar minusrader i filen du skickar in.   
 

//Tinna

Adamtj
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Hej Tinna!

Tack för svar.
Logiken blir lite problematiskt, speciellt om man importerar fakturaunderlag från ett projektsystem tex Visma Tid Smart. Då genereras det en negativ rad om en tex kredit faktura från U.E är inlagd i projektet. Den fakturan går ju inte att skicka som den är utan man måste manuellt radera den negativa raden och minska beloppet på en annan rad.

Låt oss titta på schemat för hur en ROT fil skall se ut på. Beloppen som ligger till grund för ansökan borde ju baseras på totalen av fakturans rader, dvs rader inställda för ROT hamnar i fältet "PrisForArbete" och sen betalt belopp och begärt mm. Dvs, om en rad är negativ i fakturan, oavsett om det arbete eller material så blir det ju ändå ett totalbelopp. Detta förutsatt att underlaget fortfarande är positivt. Logiken borde alltså inte sitta på rad nivå utan det är ju underlaget som inte får vara negativt, inte en enskild rad i fakturan.

 

Vore inte det mer logiskt att det skulle fungera så istället?

 

<htko:NamnPaBegaran>{IdNummer}</htko:NamnPaBegaran>
 <htko:HushallBegaran>
  <htko:Arenden>
   <htko:Kopare>{PersonNummer}</htko:Kopare>
   <htko:BetalningsDatum>2{BetDatum}</htko:BetalningsDatum>
   <htko:PrisForArbete>{SummaArbete}</htko:PrisForArbete>
   <htko:BetaltBelopp>{SummaBetaltBelopp}</htko:BetaltBelopp>
   <htko:BegartBelopp>{SummaBegärtBelopp}</htko:BegartBelopp>
   <htko:FakturaNr>{Fakturanummer}</htko:FakturaNr>
   <htko:Ovrigkostnad>{SummaÖvrigKostnad}</htko:Ovrigkostnad>
   <htko:UtfortArbete>
	........
    <htko:Tradgardsarbete>
     <htko:AntalTimmar>{UnderlagAntalTimmar}</htko:AntalTimmar>
     <htko:Materialkostnad>{UnderlagMatrlKostnad}</htko:Materialkostnad>
    </htko:Tradgardsarbete>
	........
   </htko:UtfortArbete>
  </htko:Arenden>
 </htko:HushallBegaran>
</n1:Begaran>

 

Hej och tack för dina förslag och input!

Jag har bollat ärendet vidare till teamet och vill bara uppdatera dig på att jag har sett ditt senaste inlägg och kommer att besvara det så snart jag har mer info att dela med mig av. 

 

//Tinna

Hej Adam!

Jag har fått information från mina kollegor i teamet och de har noterat dina input men att det i dagsläget inte finns några planer på att göra någon förändring. 

 

Om du har några ytterligare förslag eller tankar som du önskar lämna direkt till våra utvecklare och produktspecialister så kan du göra så här:

I Visma eEkonomi finns det en knapp längst ned på sidopanelen som heter Feedback och förslag. Klickar du på den knappen kommer du till förslagssidan i Visma eEkonomi. Tryck sedan på den gröna knappen Lämna förslag. Du kommer då att länkas vidare till ett formulär där du kan lämna ditt önskemål. 

 

Önskar dig en fortsatt fin dag!

//Tinna