Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

hygge_1
UTFORSKARE

eEkonomi förslår fel i "Matcha bankhändelse"

Hej!

 

Precis som alla moderna bokföringsprogram försöker eEkonomi att ge förslag på hur en rad på bankontot ska bokföras. Väldigt praktiskt när det funkar. Tyvärr gör det ofta inte det. Hur ska man göra om eEkonomi "lärt sig fel"?

 

Jag köper kaffe nästan varje månad. Kontoutdraget ser på ungefär samma sätt varje gång:

 
2021-12-16
My local coffee roaster
Mitt Namnson 4423 23XX XXXX 0456
Köpdatum                 2021-12-15
 -1.215,005.403,88


Av någon anledning föreslår eEkonomi alltid 5410 (förbrukningsinventarier) istället för 7699 (övriga personalkostnader). Hur kan man få eEkonomi att lära om sig?

Här blir det lite extra "pinsamt" eftersom transaktionen till och med har ordet "Coffee" vilket borde gå att härleda till kaffe. Den "smarta" bokföringen har en hel del brister... Jag vet inte om eEkonomi försöker använda machine learning men i vilket fall så misslyckas eEkonomi helt.

Skulle inte vi användare, förslagsvis i Inställningar->Bokföringsförslag, kunna få lägga in egna filter? T.ex varje gång ord som "coffee" dyker upp på kontoutdraget, föreslå 7699?

 

En annan grej angående "Matcha bankhändelse"-rutan: Om man tar Bokföringshändelse = Övrigt uttag. Varför dyker inte de Bokföringsförslag man själv lagt in i programmet (Typ = Egen)? Bara det hade underlättat... Det måste vara en bugg att programmet inte tillåter de Egna mallarna här, i alla fall en bugg från ett användareperspektiv.

/ Hugo (mjukvarutvecklare)

8 SVAR 8
Tinne Lestrin
MODERATOR

Hej Hugo!

 

Jag ska försöka reda ut dina funderingar så gott jag kan!

 

Det kan variera efter hur många gånger Visma eEkonomi lär sig hur du brukar bokföra en viss händelse. Generellt tar det 5-8ggr för programmet att lära sig, under förutsättningen att referensen på bankhändelsen alltid är exakt samma varje gång. Orsaken till att Visma eEkonomi inte lärt sig din önskade kontering skulle kunna bero på att referensen på bankhändelsen inte har varit likadan varje gång. 

 

 

De bokföringsförslag du själv skapar visas om typen är Övrigt uttag och om det 19-kontot du har kopplat till t ex. företagskontot finns med i själva bokföringsförslaget. Du plockar upp dina bokföringsförslag under Välj kostnadstyp när du matchar mot en bankhändelse.
I bilden nedan har jag visat hur jag har lagt upp bokföringsförslaget och vart det dyker upp.

 

 

Jag hoppas att detta hjälpte dig i dina funderingar.

Om du har några följdfrågor eller andra funderingar är du varmt välkommen att återkomma till forumet.

 

/Tinne

hygge_1
UTFORSKARE

Programmet borde lära sig lite snabbare. Inget svårt med mjukvara för mönsterigenkänning. Även små skillnader bör tolereras, håller du inte med?

 

Hej @hygge_1 

 

Tack för att du skriver din fråga i forumet.

 

Man kan faktiskt “lära om” Visma eEkonomi genom att en gång busa till det och välja ett annat konto. Nästa gång ska programmet ge förslag på "rätt" konto. 
Vill även tipsa dig om att lägga in leverantörsfaktura, då kommer programmet välja upp det bokföringskontot du en gång valt när du skapar en leverantörsfaktura på den leverantören.

Gällande bokföringsförslaget, det ska komma upp under Övrigt uttag förutsatt att du lagt in rätt inställningar på förslaget.
När du skapar ett bokföringsförslag väljer du olika användningsområden, så kontrollera att du verkligen valt rätt där - alltså Övrigt uttag. Sedan måste även det bokföringskontot som du matchar från, ex 1930, finnas med i bokföringsförslaget för att det ska komma upp som alternativ.

 

Hör av dig till vår kunniga support om du vill att vi visar dig i ditt program.

Ha en fin dag
/Tinna
 

hygge_1
UTFORSKARE

Det funkar fortfarande inte!

Jag importerade en SKV fil som täcker ca 7 månader, några i 2022 och några i 2023.

Där fanns så klart många rader som heter "Debiterad preliminärskatt", "Intäktsränta", "Kostnadsränta". Dessa texter är ju standard för händelser på skattekontot.

För 2022 så verkade programmet kunna snappa upp tidigare bokföring men för händelser 2023 så kom inga förslag alls. Så för alla ovan händelser så fick jag manuellt välja motkonto. Verkar vara en bugg (väldigt störig) som gör att mönsterkänningen nollas vid årsskiftet?

Hej @hygge_1 !

 

Eftersom att du inte får det att fungera tänker jag att vi härifrån bäst hjälper dig via supporten, då vi har möjlighet att koppla upp oss och titta på detta tillsammans med dig. Ta kontakt med mina kollegor på supporten och hänvisa gärna till din forumtråd, så ser ni vad vi har gått igenom här.

 

Återkoppla gärna till oss i tråden sen, så jag ser att du har fått hjälp.

Jag hoppas att du får en fin vecka!

/Tinne

Hej!

Jag har som sagt gjort Skattekontots händelser manuellt nu så det finns inget jag kan "visa" för supporten längre. Eftersom det inte fungerar så kan ni väl be utvecklingsavdelningen att kolla på detta? Detta bör vara enkelt att återproducera för utvecklarna. Kanske måste de testa att importera Januari-Juni på en gång? Själv bokför jag händelser på Skattekontot kanske en gång i halvåret och då skapar jag en stor SKV fil som täcker hela den perioden.

Det kändes ju som att programmet inte snappade upp händelser från förra året (bugg 1) och även om jag valde konto för händelserna i Januari så togs de inte in för resten av de importerade händelserna (bugg 2). Dessa SKV-filer ser ju väldigt typiska ut då Skatteverket använder sina bestämda texter för de olika händelserna så oavsett hur stor/liten SKV filen är så ska det inte vara något problem för programmet att känna igen dessa texter på skattekontot. Hoppas detta är löst tills nästa gång jag ska bokföra skattekontot.

Mvh

Hej @hygge_1!

 

Jag har undersökt detta lite djupare och bollat med våra produktspecialister för att få en bild av hur det är tänkt att fungera.

 

Anledningen att det fungerat tidigare för dig är för att vi hade en annan modell för automatiska förslag. Den gamla modellen kom ihåg förslagen föralltid när man väl hade lärt programmet de olika förslagen tillräckligt många gånger. I höstas uppdaterades modellen, vilket innebär att programmet lättare kommer ihåg det du har bokfört, men den "glömmer" också förslagen om du inte har bokfört på samma sätt efter 90 dagar. Dvs, om du inte gör samma bokning inom 90 dagar har programmet glömt bort det, vilket är orsaken till att du inte får upp förslagen på dina skattehändelser. 

 

Tack för din input, vi kommer se över hanteringen framåt och utvärdera detta löpande. Vi vill såklart att det ska fungera så bra som möjligt för er kunder. 🙂

 

Jag hoppas att detta kunde ge dig en bild av hur modellen numera fungerar och varför det inte fungerar som det tidigare har gjort.

Önskar dig en fortsatt bra dag och en fin midsommar!

/Tinne

hygge_1
UTFORSKARE

Låter som en rimlig förklaring!

Se nu till att fixa detta så det funkar även om man bara bokför skattekontot en gång i halvåret (och då dumpar in en SKV fil med flera > 50 händelser). Som sagt, varianter av händelser på skattekontot är begränsade och standardiserade (samma text alltid för samma händelse) så här ska programmet inte ens behöva en historik att "lära" ifrån (modellen borde ha denna kunskap från början).

Varsågod! / Hugo (mjukvaruutvecklare)