Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Missvisande med radrabatt kontra fakturarabatt. Radrabatt redovisas ej i bokföringen

Avdragen radrabatt redovisas inte men däremot redovisas fakturarabatten på fakturajournalerna.
Det är både missvisande och inkonsekvent att radrabatt inte redovisas på konto "3731-avdragen rabatt". Använder jag mig av "Fakturarabatt" (rutan längst ner) dras rabattsatsen av och redovisas separat på fakturajournalen/kontot. Det blir ju väldigt missvisande och skevt om det ena redovisas men inte den andra. Anledningen till att vi använder radrabatt är för att vi har olika rabattsatser på olika varor. Den redovisade omsättningen blir ju dessutom lägre om rabatten inte dras av och bokförs på eget konto. Vår revisor uppmärksammade oss på det här problemet. Det är inte konsekvent att à-priset och rabatten redovisas på olika sätt.

3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Sanna,

Tack för att du lyfter frågan.

Det finns två läger gällande detta. De som vill bokföra nettot som omsättning och inte vill specifisera rabatten i sin bokföring. Sedan då givetvis de som faktiskt vill bokföra den separat. Eftersom Visma Administration är ett standardprogram har vi en gång valt att behålla enkelheten på raderna. Den som vill specifisera detta idag har alternativet att lägga rabatten som Fakturarabatt men för flera verksamheter förstår jag att det inte alltid är ett alternativ.

Din fråga har helt klart fått oss att fundera och revidera hur vi en gång tänkt. Vi ska titta vidare på vilka möjligheter som finns att få ut uppgifterna från raderna för vidarebearbetning, för de som behöver informationen. Jag återkommer med mer information här i tråden när jag vet mer.
KDEMAB
MEDLEM

Har det hänt något?
Vårt bolag har artiklar med både 25% och 12% moms. Sälj vill använda fakturarabatt. 
Detta är ett elände. Löser det genom manuellt justering inför momsrapport.
Gör vi fel och kan det lösas på annat sätt?

Hej @KDEMAB 

Tack för att du kontaktar oss och varmt välkommen som ny forummedlem. 

 

Gör så att du slår supporten en signal så får du förklarar närmare vilka behov ni har och hur du önskar arbeta. Så kikar vi på vilka lösningar som finns i programmet och landar i ett arbetssätt som kan fungera för er. 

 

Välkommen att kontakta supporten 

/Tinna