Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Nya förslag om avtrappade ränteavdrag och höjning av bolånetaket från 85% till 90%

(uppdaterad av Peter Samuelsson TAXATION SPECIALIST ‎2024-01-25 12:46 )

1.

Den första delen innebär att Finansdepartementet remitterar ett förslag om avtrappade ränteavdrag för konsumtionslån utan trygga säkerheter.

 

Förslaget innebär att ränteavdrag för lån som inte lämnas mot säkerhet i bostad, fordon eller båt trappas av under två år för att vara helt utfasat 1 januari 2026. År 2025 blir föreslås nedtrappningen bli 50 procent.

 

=> På blancolån kommer du i så fall inte kunna få några ränteavdrag. Så alla dessa lån kommer i princip bli ännu dyrare.

Länk till promemorian 

 

2.

Det andra delen i paketet är ett uppdrag till Finansinspektionen att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent. En höjning kan skapa större möjlighet för fler personer att äga sitt boende och bidra till att färre bolånetagare kompletterar lån mot säkerhet i bostad med blancolån vid bostadsköp.

 

=> En höjning av bolånetaket skulle kunna sänka tröskeln för att fler ska komma in på den ägda bostadsmarknaden och samtidigt minska drivkrafterna att ta blancolån för att finansiera bostadsköp.

 

=> Idag behöver du lägga minst 15% i kontantinsats. Så om du idag köper ett boende för tex 4 000 000 kronor måste du lägga minst 600 000 i kontantinsats (lånetaket är 85% => 3 400 000). Ändringen innebär att det "räcker" med 400 000 i kontantinsats.

Medverkande