Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

HelenJB4
MEDLEM

Momskoder i Skatt & Bokslut Pro

Hej!

När jag gör bokslutsomföringar som berör konton med momskoder skulle jag vilja kunna ändra momskoden i Skatt &Bokslut när jag gör omföringen.

Vid överföringen av omföringarna föreslår programmet att man låser föregående år i eEkonomi då måste jag för att ta bort momskod på upplupen försäljning låsa upp året igen för att kunna åtgärda tex upplupen försäljning som ligger på ett momskodat konto, men som inte ska påverka nästa momsredovisning. Gör man momsredovisningen långt senare än man gjort överföringarna tar det tid att sätta sig in i vilka poster som ska med på momsredovisning. Om jag i stället kan åtgärda momskodningen när jag gör verifikationen spar jag mycket tid.

Eller jobbar jag på fel sätt?

3 SVAR 3
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @HelenJB4 

 

Tack för att du skriver till oss i forumet.

 

Jag arbetar inte själv i Visma Skatt och Bokslut Pro men har vänt mig till våra produktspecialister för att få mer info om du arbetar på bästa sätt i dina system. Det du beskriver är precis så som det fungerar just nu mellan Visma Skatt och Bokslut Pro och Visma eEkonomi.

 

Exempel:

År 1 - Säg att du har årsvis moms. När du gör bokslutsarbete (i Skatt & Bokslut) skapar du en transaktion som påverkar exempelvis ett 3-konto (momskonto). Denna bokslutsverifikation överförs sedan till eEkonomi.

 

År 2  - Nu anser eEkonomi att momsen för föregående period är felaktig (på grund av bokslutstransaktionen från Skatt & Bokslut till eEkonomi). Detta "fel" förs då in i nästa öppna momsperiod av eEkonomi. Anledningen är att eEkonomi anser att momsen för föregående period är felaktig beror på att 3-kontot från Skatt & Bokslut har en momskod som påverkar den redan klara/avslutade momsredovisningen.


Självklart är det inget fel eftersom bokslutsverifikationen användes för att boka bort momsen, men detta är något eEkonomi inte uppfattar.

 

Din arbetsgång är idag den arbetsgång man får följa för att komma runt problemet, dvs lås upp föregående år och ta bort momskoder på de konton som användes i Skatt & Bokslut  och som överfördes till eEkonomi.

Vi är medvetna om att detta inte är en optimal arbetsgång och arbetar fram förslag på hur det kan förbättras till framtiden. Dock har jag ingen tidsplan att dela med mig av. Lång utläggning men sammanfattningsvis har du det arbetssätt vi rekommenderar i dagsläget. 

 

Ha en fortsatt trevlig dag

/Tinna
 

Att man inte kan ändra momskoderna i Skatt & Bokslut ställer ju även till med problem i momsavstämningen där man får felkod för bokslutsverifikationer på upplupna försäljningar.

Hej @HelenJB4 

 

Tack för att du delar dina synpunkter och input med oss. Vi uppskattar din feedback och jag har tagit det vidare internt.

 

Toppen om du också registrerar det till våra utvecklare av Visma Skatt och Bokslut Pro via knappen för Feedback och förslag uppe till höger på headern av programmet. Du länkas då vidare till ett formulär där du kan lämna ditt förbättringsförslag.  Dina tankar och önskemål är viktiga för oss. 

/Tinna