Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

dantillberg
MEDLEM

2641 debiterad ingående moms är det en "kortfristig skuld"? - eEkonomi

Hej,

Nybörjare här. För de inköp jag gjort har jag redovisat momsen som Debet på 2641, fick för mig att det är så man skall göra men jag kanske fattat fel.

Det som indikerar att det inte är rätt är att under Bokföring | Transaktionsanalys | Balansräkning så är den iom inköpen betalda momsen summerad under "kortfristiga skulder". Borde inte betald moms vara en fordran?
4 SVAR 4
Ulf Jonsson
UTFORSKARE

Hej! I princip är ju även den ingående momsen att betrakta som en kortfristig skuld eftersom den avräknas mot utgående moms. Den slutgiltiga fordran/skulden framgår ju sedan på konto 1650 eller 2650 när momsdeklarationen är gjord
dantillberg
MEDLEM

OK...huvudsaken är att det är rätt bokfört, och fattar jag dig rätt skall jag anse att det är rätt bokfört om ingående moms redovisas som Debet på 2641?

Ändå tycks jag inte vara ensam om att tycka det känns bakvänt; ur https://www.speedledger.se/om-bokforing/bokforingstips/grunder-bokforing/sa-fungerar-moms/ citerar jag följande:

  • Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran.
  • Utgående moms som är momsen på det du säljer. Den ska betalas till Skatteverket och ska alltså gå ut vid momsredovisningen. Utgående moms redovisas löpande som en skuld
Tack
/D

Det är ju i och för sig riktigt i och med att man löpande redovisar ett debetsaldo på ett skuldkonto. För lääääänge sedan var ingående momsen ett tillgångskonto - men överblicken, den totala över momsen, blir bättre i och med att man samlat alla momskonton i samma kontoklass/grupp. 
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Dan,

Du har gjort precis rätt när du har valt konto 2641, debiterad ingående moms på dina inköp men förstår att det kan verka konstigt att moms att få tillbaka ligger som en skuld i din balansräkning.

Detta beror på att det är ett konto i kontoklass 2 som heter skulder och eget kapital. Du kan läsa mer om de olika kontoklasserna i Lär dig förstå kontoplanen»

Under kortfristiga skulder har man bland annat leverantörsskulder, skatteskulder och momskonton.
Det du ska titta på är istället om du har ett positivt saldo eller ett negativt saldo. Har du ett positivt saldo på konto 2641 så innebär det egentligen att du har moms att få tillbaka men det sammanställs först när du gör din momsredovisning och fordran/skuld bokas upp på 2650.

/Cecilia