Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Använt debet och kredit fel

Hej,

Jag insåg precis att jag tänkt det omvända med hela min bokföring som jag gjort under några år nu. Som tur är så har momsen kommit in rätt då den tar ut varandra men när det gäller eget kapital så har jag varit helt ute och cyklat och undrar hur jag ska rätta till det?

Jag missförstod att ett "negativt" tecken eget kapital, innebar att det görs en vinst i företaget och sett det som just negativt, alltså "skulden" som företaget har till mig. I början funkade det fint tills jag skulle börja bokföra årets resultat (som visserligen är rätt då verifikationerna tar ut varandra även om jag använt debet och kredit på det omvända sättet). Jag har därför aldrig velat föra över det föregående årets resultat då det förstörde mitt "negativa" eget kapital (har gått med förlust de första åren och då ska den ju visas som negativ tänkte jag).

Förra året däremot gick jag med vinst och fick hjälp med att "nolla" konto 2019 på året dessförinnans resultat, vilket jag tidigare inte gjort, och fick bort förlusten som jag hade (som alltså visats med negativ tecken trots att det skulle varit positivt "tecken" på eget kapital) och fick en summa kvar på eget kapital som sedan skulle betalas som moms enligt momsredovisningen.

Istället för att rätta mina debet och kredit misstag så har jag dock i år gjort samma misstag och har ett negativt tecken på eget kapital trots att det ska vara positivt "tecken" då jag i år gått med förlust. Då är min fråga, hur ska jag göra nu för att rätta till allt detta?

Hur ser jag till att eget kapital visar den sammanlagda förlusten jag gjort under åren som gått? Eller gör den inte det då det bokförs i årets resultat 8999 och därmed försvinner" från eget kapital varje år?
2 SVAR 2
Highlighted
CONTENT PRODUCER

Re: Använt debet och kredit fel

Hej!

Jag tänker att på ett eller annat sätt bör du korrigera din bokföring så att det blir rätt med debet och kredit, för att det ska bli rätt framåt. Jag ser att du arbetar i eEkonomi och där är alternativen att antingen rätta varje enskild verifikation. Detta gör du i sådana fall under Bokföring - Verifikationer. Klicka på en verifikation och välj Åtgärder - Skapa korrigeringsverifikation. Alternativt kan du skapa en eller flera "större" korrigeringsverifikationer där du räknar ut vilka saldon som ska bokföras på respektive konto för att det ska bli korrekt. Detta bokför du i sådana fall som manuella verifikationer, också under Bokföring - Verifikationer. Välj Ny verifikation för att bokföra detta.

Eftersom du skriver att det har blivit tokigt över flera år så skulle jag nog rekommendera att du kontaktar en redovisningskonsult som kan hjälpa dig att gå genom detta. Så att du får rätt på det. Det jag också funderar på hur deklarationer sett ut över åren. Om dessa inte har varit korrekta kan det vara så att du behöver skicka in rättelser till Skatteverket. Kan vara bra att ta en kontakt med Skatteverket för mer information.

Ytterligare ett alternativ i eEkonomi är att göra en omstart. Då nollställs programmet och du kan börja om från början på så vis få rätt på det. Nu vet jag inte hur pass mycket verifikationer det rör sig om, men det blir såklart en del arbete att gå "göra om" om det handlar om väldigt mycket verifikationer. Omstart gör du under Inställningar - Företagsinställningar - Starta om

Här kan du kika för att hitta en redovisningskonsult som verkar nära dig och som har koll på eEkonomi. 

Trevlig helg!

Moa
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Använt debet och kredit fel

Hej,

Jag tror faktiskt jag löst det. Ingående och utgående moms har jag koll på och fått rätt momsredovisningar som skickats till skatteverket.

Har ju använt 2010 som "kassa" och krediterat och debiterat mot den. Varje år har jag därför också skippat att boka om föregående års resultat då det "förstörde" mina siffror på eget kapital. 

Jag har dock löst det nu tror jag genom att debitera - X kr på eget kapital och krediterat egna insättningar (då summan ska vara en ackumulerad förlust i form av just egna insättningar). Sedan har jag ombokat föregående års resultat från 2019 kredit och debeterat eget kapital som nu visar + X kr (alltså förlusten).

Så tror att det är fixat nu! Förändringarna under åren är ju rätt så dem behöver jag inte krångla med, det är bara konto 2010, eget kapital, som varit ett mysterium för mig. Tex visste jag inte att ett negativt tecken innebär vinst, jag trodde det innebar förlust, samt visste jag inte att jag inte kunde använda den som en "kassa". Fick ju höra att jag kunde det. Men nu rör jag inte Eget kapital utan gör allt genom egna insättningar, uttag och 1930 kassa.

Mvh Robin