Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Betalningspåminnelse - avdragsgill? Och moms?

Hej!

Jag har en påminnelsefaktura som jag ej har bokfört eftersom jag varit osäker på hur jag ska göra och på att jag haft rätt underlag.

Såhär ligger det till:

Varje månad får jag mina köp på en samlad faktura från banken, och det är alltså dit jag sedan betalar in. Jag använder mig av kontantmetoden, enskild firma.

Inköpet ligger på 90 kr, och moms på 23 kr (113 kr).
Påminnelseavgiften på 50 kr.

Jag fick inte någon originalfaktura från företaget jag köpte från, utan detta skulle vara från banken då. Denna kom inte fram (därav påminnelsen), så jag fick påminnelsefakturan och har den sparad.

Jag läste att för att kunna bokföra påm.avgiften som avdragsgill behövde jag originalfakturan, som jag fick skickat till mig från banken. På denna står dock ingenting om momsen, utan det står klumpsumman (113 kr) och sedan information om påminnelseavgiften - då kan ju inte detta vara originalfakturan...

Jag har däremot ett momskvitto med faktureringshistorik och specifikation för produkter, från företaget inköpet är gjort från. Räcker dessa som underlag för att styrka att jag kan dra av momsen och för att påminnelseavgiften ska vara avdragsgill? Eller behöver jag en faktiskt faktura från banken utan påminnelseavgift? Jag har specifikt frågat om detta men får ändå bara kopior på fakturan med påminnelseavgiften skickad...

2 SVAR 2

Hej!

Det räcker med ursprungsfakturan från leverantören för att momsen ska vara avdragsgill.

Du blandar ihop begreppen lite. Påminnelseavgiften från leverantörer är alltid avdragsgilla men för att få momsen avdragsgill så bör du ha ursprungsfakturan. Så det du har är helt ok för att få göra avdrag.

Mvh
Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack så mycket!