Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Bokföra grenpropp - eEkonomi

hej, köpt grenpropp till kontoret. hittar inga tråd om hur jag bokför den, tänker använda 5400. får jag göra det?
6 SVAR 6
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

Hej, kanske lägger jag till här, att vid ett annat tillfälle köpte jag något data tillbehör som jag bokförde mot 5410, sedan gjorde jag återköp men felaktigt då på privat kort, så jag gjorde en insättning/överföring från privat kontot till företagskontot med samma summa, 199 kr, hur bokför jag denna summa? mvh
Highlighted

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

Ja det blir rätt med 5400
Mikael
Highlighted

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

Hm. När du skriver återköp så menar du alltså att du lämnade tillbaks prylen och fick pengarna åter? Men att dom då gick till ditt privata konto. Har jag förstått det rätt då?
Dels så är 5410, förbrukningsinventarie helt rätt. Köper man mycket dataprylar så kan man ha ett särskilt konto om man vill men 5410 är helt rätt.
När det gäller återbetalningen så beror det ju lite på vad du har för bolagsform. Har du enskild firma så kan du dels backa köpet, d.v.s kreditera 5410 och 2641 samt debitera 2013 när du får pengarna och sedan debitera 1930 och kreditera 2013 när du för över pengarna till företagskontot.
Har du aktiebolag så blir det egentligen lite knivigare. I och med att pengarna gick in på ditt privata konto (om jag nu tolkat det här rätt) så skulle skatteverket antagligen anse att det är lön. Men om du har lite fordringar på bolaget så kan du alltid boka det mot det kontot, oftast 2393 skuld aktieägare. Och har du inte det så skulle nog jag göra så ända, dels så kan man ju alltid motivera det mot skatteverket, om du nu skulle ha oturen och få en koll och dom då bryr sig i en så liten summa, men oddsen att det skulle hända är försvinnande liten. Lycka till!
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

Hej det är  ett AB. Från företagets kort köpte jag kabeln för 199 kr. Jag lämnade den tillbaka till Kjell&company och la privata kortet i apparaten istället. Upptäckte felet. Då gjorde jag överföring från privata kontot till företagets konto med 199. Alla underlag och kvitto finns. Då bokar jag nu 1930 debet 199:::::: 2393 kredit 199:::::: Är det godkänd eller är det som ett skattefel? Jag läste att skattefel kan leda slutligen till fängelse 🙂 Samtidigt är det bara den mänskliga faktorn som gör att det kan bli fel ibland, men det bör finnas att sätt att kunna rätta det
Highlighted

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

Skulle nog tro att det blir ett väldigt kort straff isf... ;-)..... 
Sådana här gånger är det rätt bra att ha en fordran på sitt bolag, då gör det ju liksom inget. Skulle nog tro att dom möjligen skulle påpeka det men troligtvis inte ens det. 
Fast har man många sådana här misstag och i samband med en massa övriga fel så har det nog betydelse i helhetsbilden. Men du kan nog simma lugnt om du rättar det så här....
NY MEDLEM

Re: Bokföra grenpropp - eEkonomi

ok tack så mycket