Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra köp av domäner

Hej!Är helt ny med eEkonomi och relativt ny med bokföring. Jag tänkte fråga på vilket konto det är bäst att bokföra köp av domäner?Webbhotellen som jag har bokför jag på 6540 IT-Tjänster.Domänerna använder jag till största del för olika kundfall när det kommer till sökmotoroptimering. Eller så blir de sidor där jag har olika annonser. I annat fall blir de oanvända tills jag hittar rätt område.Någon som har erfarenhet av detta?

49 SVAR 49
JohanH
MEDLEM

Jag använder själv 6540 för de olika domäner jag köper, den egna domänen skulle nog egentligen bokföras på 5900 eller lämpligt underkonto.

Är det domäner som du skall sälja vidare eller del av ett uppdrag du gör så skulle jag bokföra det som inköp av tjänst/varor.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej David

Normalt sett har varje bolag en domän, som man måste betala en årsavgift för. Vill man särredovisa den avgiften så kan man använda konto 6230, Datakommunikation. Men det går också bra att bokföra den tillsammans med övriga kostnader för telefon/telekommunikation. Då handlar det om företagets egen domän.

I ditt fall verkar det som om du även anskaffar domäner, som sedan används i ditt arbete mot kunden. I så fall är det en kostnad som du själv vidarefakturerar och då tycker jag att du skall använda konto 4610, Inköp från underentreprenörer. Alla kostnader som har ett direkt samband med din fakturering mot kund skall hamna på konton som börjar på en 4:a. Typexempel på detta är inköp av varor, som sedan säljs. Då använder Du konto 4010.

Sedan skriver du att vissa domäner används för din egen annonsering. Då handlar det mer om reklam och PR, och då kan du använda konto 5985, Hemsidor och övrig datareklam.

Många konton blir det!

Hälsningar
Pär Gustavsson
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag har funderat vidare på din fråga över helgen och jag har inte helt koll på hur din verksamhet ser ut. Finns det en möjlighet att du gör ett väldigt stort inköp av många domäner för t.ex. 500 000 kr? Då skulle jag även kunna tänka mig att du bokför in dem som lager på konto 1460. Detta förutsätter att syftet är att du köper in domänerna för att så småningom sälja dem vidare. Så snart du har sålt en domän måste den bokas bort från lagret så att lagersaldot i bokföringen stämmer överens med lagersaldot i verkligheten.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Jag har en kompletterande fråga till denna tråd:
Jag anskaffar domäner, som sedan används i mitt arbete mot kunden och enligt ovan anvisning kan jag bokföra detta på konto 4610. MEN i avendo eekonomi finner jag ej detta konto i kontoplanen- Finns det annat konto ni kan rekommendera?

Jag har även köpt bildmaterial via nätet från USA som skall användas till detta jobb.
Jag angav mitt VAT-nr och betalade med företagskortet och då utan moms, har fått ett kvitto.

Kan jag bokföra detta på samma konto? Vilket rekommenderas? Hur gör jag med momsen? Till SKV måste jag ju redovisa ingående och utgående moms på förvärv från utlandet.
Jag bokför enligt faktureringsmetoden och skulle behöva tips på hur min kontering skulle kunna se ut i ovan fall och vad jag skall matcha mitt kontoutdrag mot efterkom att programmet inte kommer hitta en egen matchning (använder avendo eekonomi)

Tack på förhand!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Jag flikar in ett svar angående saknade konton. Hittar du inte ett konto i kontoplanen, och det inte finns inaktiverat heller, kan du enkelt lägga upp det. I Visma eEkonomi går du in under Inställningar - Kontoplan och klickar på Nytt konto uppe till höger. Fyll sedan i kontonummer och namn innan du sparar.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

I detta fall ska du bokföra både ingående och utgående moms på inköpet. Beloppet får du själv beräkna till 25% av vad du betalade till leverantören. Om vi tänker oss att du betalade 1 000 kr för bilderna blir konteringen:
1930 kredit 1000
XXXX debet 1000
2614 kredit 250
2645 debet 250

Jag har inte valt kostnadskonto åt dig i förslaget ovan, eftersom detta beror lite på hur bilderna ska användas. Det låter på dig som att även bilderna ska användas i arbete mot kund och då är ett konto i klass 46 ett lämpligt val. Du måste dock ha ett separat konto för inköp av tjänst från land utanför EU för att momsrapporten ska bli rätt. Mitt förslag är därför att du skapar ett sådant med nummer 4611 och anger momskod 22, 25%.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ska inköp från USA bokföras med in- och utgående moms? Är det inte bara på handel inom EU?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Vid köp av tjänster från land utanför EU blir ska ofta både in- och utgående moms redovisas. Men det finns många undantag. Läs mer här:
http://www.skatteverket.se/foretagorg...
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för er snabba hjälp och rådgivning! Verkligen ett stort stöd:)

Jag skall skapa mig konto för detta i klass 46 eftersom tjänsterna jag köpt in skall användas i mitt arbeta mot kund.
Kan jag skapa 3 olika konton i klass 46? Tex:
4601 för inköp av tjänst inom SE- Vilken momskod? (25%)
4602 för inköp av tjänst inom EU- Vilken momskod? ( 25%)
4603 för inköp av tjänst utanför EU- och anger momskod 22, 25%
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det är en bra ide! Momskoder enligt nedan:
4601 Ingen momskod
4602 Momskod 21, 25%
4603 Momskod 22, 25%
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tusen tack!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

jag har bokfört mitt köp ovan så här:


Jag gör min momsredovisning för sista kvartalet -13 (där detta köp infallar) och får upp att momskontrollen visar anmärkningen Avvikande belopp. Beloppet/konteringen som den anmärker avser det köp av bilder jag i ovan frågat om. Kan jag bortse från anmärkningen programmet ger mig eftersom att
beloppet hamnar rätt i ruta 22? Eller har jag gjort något fel som jag bör rätta till?


Fd medlem
Inte tillämpbar

kompletterande bild till hur beloppen hamnar i momsredoviningen

Fd medlem
Inte tillämpbar

25% av 396 kr är 99 kr, så beloppen på konto 2645 och 2614 verkar vara felaktiga. Om du korrigerar dessa rader i konteringen borde avvikelsen försvinna.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej och tack! Det var klantigt av mig så klart skall momsen var 99,18:-, tyvärr har jag nu bara förvärrat det ännu mer.
Jag korrigerade verifikationen enlig nedan bild (trodde att raderna skulle ersättas inte summeras) och fick då i momsrapporten att jag har 2 rader att kontrollera.


Då jag trodde att jag visste hur jag skulle rätta till korrigerade jag ytterligare en gång, se nedan. Resulterat är nu att jag har 3 rader att kontrollera i momsrapporten.Snälla guida mig i hur jag gör en rätt korrigering av ovan, vilka konton som skall debiteras och krediteras med vilka belopp!
Tack för tålamodet:)
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det ser ut som att du var rätt ute efter din första korrigering. Den tredje är alltså felaktig. Så om du korrigerar den på samma sätt som du gjorde innan bör det bli rätt. Avvikelse kommer du däremot ha i kontrollen på samtliga verifikationer, men beloppen som visas i momsrapporten borde bli korrekta.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej.
Jag har liknande fråga som många andra i den här tråden... 😕

Har köpt hosting och domän för 672,07 SEK från USA, är osäker på hur jag ska bokföra. Har försökt läsa mig till här men känner mig väldigt osäker.

Vad tror ni om:

1930 Företagskonto kredit 672,07
6210 Telekommunikation debet 672,07
2645 Beräknad ing moms på förvärv från utlandet debet 168,02
2614 Beräknad utg moms på tjänsteförvärv från utlandet kredit 168,02

Tacksam för svar, känner mig ungefär 110 % osäker... 😕

/Ida

skippa konto 2645 och 2614, dessa skall bara användas vid handel med EU länder
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hmm, vilka konton ska jag då använda för att bokföra in- och utgående moms vid tjänsteförvärv från utlandet?

det är ingen moms från utlandet.
Den fiktiva momsen som du konterat ovan görs bara på EU handel och som sedan deklareras i moms-rapporten, detta är för att Skatteverket ska kunna räkna ut vår avgift till EU