Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Ajax2020
NY MEDLEM

Bokföra provision från utland

Har fått provision från land utanför EU, hur ska det bokföras? Om jag köper in en tjänst från land utanför EU så är det: 

1930/2440 Kredit, 4531 Debet och Momsen 2614 Kredit, Momsen 2645 Debet

Men för provision blir det fel i momsrapporten att använda kontor 3921 Provisionsintäkt

1930/2440 Debet, 3921 Kredit och Momsen 2614 Debet, Momsen 2645 Kredit

 

Är det någon som vet hur det ska bokföras? 

 

4 SVAR 4
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Om du får en intäkt så skall ingen fiktiv moms redovisas, utan det skall redovisas i rutan för intäkter utanför EU, dvs ruta 40 i ditt fall. Det går bra att använda 3921 om man vill, och ändra momskod för att få intäkten i rätt ruta, alternativt så väljer man kontot för just försäljning utanför EU. Oavsett så bör kontot ha momskod 40, som du kan se i denna länken här. Du skall alltså inte redovisa någon fiktiv moms, utan enbart intäkten som skall hamna i en speciell momsruta. Rent bokföringmässigt så är det bara mot ett intäktskonto dock. 

 

Ha det fint!

/ Josefine

Hej 

om provisionen är från ett företag som är med i EU , hur skall det hanteras då 🙂 

Hej!

 

Tack för din fråga. Man kan bokföra det mot samma konto som tidigare i tråden, men man använder en annan momskod i och med att det skall redovisas i en annan ruta i momsrapporten. Försäljning av tjänst inom EU till näringsidkare skall hamna i ruta 39 om det gäller enligt huvudregeln, dvs att köparen skall redovisa momsen. Antingen så använder man sig av det mer specifika försäljningskontot 3048 - Försäljn tjänst EG momsfri, alternativt 3921 men använda rätt momskod så att försäljning hamnar i ruta 39. Var uppmärksam att man behöver ha företagets VATnummer och redovisa all försäljning som sker till näringsidkare inom EU i en periodisk sammanställning till Skatteverket. 

 

Ha det fint!

/ Josefine

Ajax2020
NY MEDLEM

Tack för bra svar!