Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Ajax2020
MEDLEM

Bokföra provision från utland

Har fått provision från land utanför EU, hur ska det bokföras? Om jag köper in en tjänst från land utanför EU så är det: 

1930/2440 Kredit, 4531 Debet och Momsen 2614 Kredit, Momsen 2645 Debet

Men för provision blir det fel i momsrapporten att använda kontor 3921 Provisionsintäkt

1930/2440 Debet, 3921 Kredit och Momsen 2614 Debet, Momsen 2645 Kredit

 

Är det någon som vet hur det ska bokföras? 

 

4 SVAR 4
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Om du får en intäkt så skall ingen fiktiv moms redovisas, utan det skall redovisas i rutan för intäkter utanför EU, dvs ruta 40 i ditt fall. Det går bra att använda 3921 om man vill, och ändra momskod för att få intäkten i rätt ruta, alternativt så väljer man kontot för just försäljning utanför EU. Oavsett så bör kontot ha momskod 40, som du kan se i denna länken här. Du skall alltså inte redovisa någon fiktiv moms, utan enbart intäkten som skall hamna i en speciell momsruta. Rent bokföringmässigt så är det bara mot ett intäktskonto dock. 

 

Ha det fint!

/ Josefine

Hej 

om provisionen är från ett företag som är med i EU , hur skall det hanteras då 🙂 

Hej!

 

Tack för din fråga. Man kan bokföra det mot samma konto som tidigare i tråden, men man använder en annan momskod i och med att det skall redovisas i en annan ruta i momsrapporten. Försäljning av tjänst inom EU till näringsidkare skall hamna i ruta 39 om det gäller enligt huvudregeln, dvs att köparen skall redovisa momsen. Antingen så använder man sig av det mer specifika försäljningskontot 3048 - Försäljn tjänst EG momsfri, alternativt 3921 men använda rätt momskod så att försäljning hamnar i ruta 39. Var uppmärksam att man behöver ha företagets VATnummer och redovisa all försäljning som sker till näringsidkare inom EU i en periodisk sammanställning till Skatteverket. 

 

Ha det fint!

/ Josefine

Ajax2020
MEDLEM

Tack för bra svar!