Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Behruz
UTFORSKARE

Förbrukat aktiekapital

Hej

 

Aktiägartillskott kontot 2093 fyller på med förbrukat aktiekapitalet? Och inget annat?

 

Om ett aktiebolag har sitt aktiekapital på företagskontot i form av pengar, (inte ett inköpt inventarium alltså) få man nolla företagskontot då? Det råder olika åsikter då vissa säger att man inte kan göra det, ellet att man kan ta ut hälften av beloppet....

 

 

3 SVAR 3
AnnicaL
CHAMPION

Man får använda pengarna som betalats in som aktiekapital men bara för kostnader eller andra inköp som rör företaget. Om man belastar bolaget med kostnader som resulterar i en förlust på mer än halva aktiekapitalet måste bolaget upprätta kontrollbalansräkning.

 

Inköp av lager eller inventarier förvandlar pengarna på banken till andra tillgångar och resulterar inte i en förlust, däremot om man köper förbrukningsmaterial eller tar ut löner. 

 

Tack för svaret

 

Men om man nollar företagskontot genom att betala för andra kostnader tex hyra. Får man göra så? Är det endast att föra tillbaka summan så fort som möjligt?

 

Kontot 2093, används det endast när man lägger tillbaka förbrukat aktiekapitalet?

Många tror att man måste ha pengarna kvar på företagskontot som motsvarar aktiekapitalet. Men man får använda alla pengar. Köper man inventarier eller lagervaror så blir dom tillgångar och påverkar i första läget inte resultatet och då ej heller eget kapital (som då är summan av aktiekapital och ansamlade resultat), eget kapital skall ju då uppgå till minst 50 % av aktiekapitalet för att bolaget inte skall vara på obestånd. 

Betalar man t.ex. hyra för pengarna så blir det en kostnad och påverkar därmed eget kapital. Men som sagt, man får absolut använda pengarna på företagskontot, men tar man ut dom för eget bruk så blir det lön eller utdelning, vilket då skattas och hanteras på lite olika vis. Lycka till!