Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

OHLSSON
MEDLEM

Förmånsbil, ersättning för elkostnad

Vi har en anställd som har en förmånsbil, hybridbil, som vill ladda bilen hemma. 

Företaget betalar drivmedel, men den anställda får betala drivmedel för sina privata mil. 

Det blir en kombination av el (som han laddar hemma) samt bensin som företaget betalar. 

Hur gör vi med ersättningen till den anställde om han laddar bilen hemma?
Ersättning per mil eller per kwh?

Hur blir det med de privata milen som han kör?

Någon som vet hur man gör med detta?

1 SVAR 1

Hejsan. Det där är en knivig fråga som jag rett ut i höstas. Reglerna kring bränsleförmån alternativt egen betalning av bränsle har inte riktigt hängt med när det gäller t.ex. laddhybrid. 

Förvånande nog så förutsätter reglerna att allt bränsle betalas av endera företaget eller av privatpersonen. Vi har en kund med elbil som bar kör tjänstekörning och har kontoret/tjänstestället i hemmet. Så laddningen sker oftast i hemmet och då funderade vi på hur den skulle ersättas av arbetsgivaren. Var det faktiskt kostnad? Hur mätte vi då den? O.s.v .

Det som gäller när man får ersättning av företaget är alltid ersättning per mil. Så i vårt fall så får kunden även betala laddning på annat ställe med privata pengar men han får å andra sidan 25 kr/milen i ersättning då detta inte är en förmånsbil. En rätt bra skattefri vinst. Skulle han betala någon del med företagets pengar, som i ditt fall, så faller hela upplägget. Reglerna gäller inte det upplägget, konstigt nog. Så det bästa är att han laddar på någon publik plats med företagets kort. Det funkar liksom då men bränsleförmån och annat.. Alternativt betalar allt bränsle själv, vilket då kan vara lönsamt beroende på hur törstig bilen är.  Lycka till!