Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

OscarR
MEDLEM

IOSS Försäljning, dropshipping

Lite frågor som dykt upp nu i uppstart av direktsälj från kina till EU.

 

Jag har IOSS.

 

Som jag förstått det så ska inte IOSS sälj registrera moms någonstans i vanliga deklarationen, det gäller även sälj som görs i och skickas till Sverige. (rätta mig om jag har fel)

 

Här är ett exempel på min första verifikation jag gjort via en testorder(Svensk adress) från min webbshop:

3051 - Försäljning varor 25% sv / Kredit

2619 - Utgående moms på försäljning inom EU, OSS / Kredit

1932 - Mitt Stripe konto / Debet

 

Den första på 3051 har momskod 5, men det känns fel om IOSS momsen inte har något med vanliga momsdeklarationen att göra? Så detta är min första fråga 🙂 Ska jag använda annan momskod, eller helt och hållet ta bort den?

 

 

Min andra fråga handlar om 150 Euro gränsen... Jag säljer varor som i 99% av fallen inte kommer gå över denna gräns, hur hanterar jag dem som går över denna gräns? Just nu har jag lagt upp så att moms ej tas ut vid denna gräns, men jag har också sätt person påstå att om det enbart är då och då så kan man ta ut rätt moms och rapportera den i IOSS systemet, är det så?

 

 

 

 

1 SVAR 1
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Jag rekommenderar dig att kontakta en konsult som kan hjälpa dig med detta då det finns inte så mycket vägledning kring hur man bör hantera IOSS rent bokföringsmässigt då det är så pass nytt samt att du hanterar dropshipping vilket också har få vägledningar hur det hanteras. 

 

Det jag kan svara på dock är att du inte kan använda konton från baskontoplanen som redan är använda till andra intäkter, eller finns i en kontogrupp som handlar om något annat. 3051 är för försäljning varor Sverige och kan därför inte användas för försäljning inom IOSS systemet utan man får använda konton inom tex 30XX-34XX men då inte använda konton som redan finns. Tex så kan du skapa ett konto 3080 som inte finns i baskontoplanen. Detsamma gäller 26XX kontogruppen där 261X är reserverat för utgående moms Sverige. Där rekommenderas det att skapa inom de lediga kontogrupperna 267X, 268X och 269X.  Detta kan du läsa mer om här. Den handlar om OSS men principen med kontona blir densamma. Även om försäljningen gäller till Sverige så skulle jag rekommendera att använda andra bokföringskonton så länge det skall redovisas i IOSS systemet för att hålla det separat mot vanlig försäljning inom Sverige ( dvs inte när det gäller dropshipping till Sverige ). Därmed skall inga momskoder heller användas då det annars hamnar i den vanliga momsrapporten. 

 

Gällande gränsen så rekommenderar jag dig att vända dig till Skatteverket för vägledning där och hur du hanterar detta. Vad jag kan hitta så finns det inga undantag i importordningen som säger att man kan redovisa de varor som går över 150 EURO i IOSS trots att de bara händer då och då, men det kan du kolla med Skatteverket. I normala fall när det gäller importförsäljning så är försäljningen utan moms och det är köparen som betalar och/eller redovisar moms beroende på om de är beskattningsbara personer eller icke beskattningsbara personer.

 

Ha det fint!

Josefine