Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Wexdart
MEDLEM

Justera vinst vid bokslut

Tjena,

 

Säg att bolaget har 50,000:- i Erhållna Aktie Ägartillskott. Och har gått med vinst 20,000:- detta räkenskapsår.

 

Finns det möjlighet att lägga om 20,000:- från Aktieägartillskott till Långfristiga Skulder och kvitta vinsten på så sätt?

 

Isåfall hur går man till väga vid bokslut samt vid nytt räkenskapsår?

 

Tack på förhand.

1 SVAR 1
Joachim E
MODERATOR

Hej

Så länge insättningen av aktieägartillskottet är dokumenterat som villkorat så är det återbetalningsbart. Då är det inga problem att antingen återbetala eller lägga om det till en långfristig skuld om man vill. Ser dock inte helt vitsen med att bokföra om det då resultatet ändå blir det samma. återbetala ett aktieägartillskott gör man normalt sett när ekonomin i företaget är så pass stabil att det finns utrymme för detta. Det behöver då även behandlas i bolagsstämman innan återbetalningen görs och dokumenten för aktieägartillskottet bör skrivas om.

"Villkorat aktieägartillskott

Gör du ett villkorat aktieägartillskott ställer du kravet gentemot bolagets aktieägare att de på bolagsstämman rösta för att bolaget ska betala tillbaka pengarna om vissa förutsättningar uppfylls, ­vanligtvis när bolaget återigen har en god och stabil ekonomi. Det handlar alltså inte om något krav gentemot själva bolaget för i så fall blir det en skuld för bolaget vilket inte alls stärker bolagets egna kapital."

Önskar dig en fortsatt fin dag
Joachim