Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Nybörjare
MEDLEM

Köp och sälj av bilar

Hej!

 

Har ett företag som köper bilar och säljer dessa vidare för en dyrare kostnad. 

 

Hur bokför jag dessa?

Tillexempel: Köper en bil för 50 000 kr, säljer den för 80 000 kr, vinst på 30 000kr.

Hur redovisar jag detta?

 

Tack!

2 SVAR 2
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Om man köper in och säljer bilar som sin verksamhet så anses bilen som en ett inköp av en vara och sedan som en försäljning av en vara och inte en tillgång. Eftersom man köper in bilen i syfte av att sälja den så har man även rätt att dra ingående momsen samt så måste man ta ut momsen på försäljningen. Det går även att använda sig av VMB om bilarna är begagnade och därmed inte har någon moms på inköpet. Om bilarna är begagnade så kan du läsa i denna tråden för hjälp hur du bokför det. Är bilarna köpta av ett annat företag och därmed köps in med moms inkluderat så kan du använda vanliga inköp och försäljningskonton. Det man får tänka på är att man behöver även göra lagerinventering vid årets slut, och bokföra upp de bilar som blivit köpta men inte sålda under året som lager. Ett exempel på hur ett inköp och en försäljning kan se ut:

 

Inköp

1930/2440 med 50 000 i kredit

40XX med 40 000 i debet

2641 med 10 000 i debet

 

Försäljning

1930/1510 med 80 000 i debet

30XX med 64 000 i kredit

2611 med 16 000 i kredit

 

Hoppas detta hjälpte dig, ha det fint!

/ Josefine 

Hur man hanterar momsen beror ju dels på vem man köper in dom av. Är det privatperson så gäller VMB men där kan man om man vill "bryta kedjan" och sälja den med moms. Vilket då i princip ingen gör. 

Köper man in av företag så beror det på vilken sorts bil men även vilken sorts företagare man köper in av.

Är det personbil så är det aldrig moms förutom om säljare är taxiföretag, trafikskola, begravningsbyrå eller bilhandlare då så klart. Som personbil räknas då även lastbilar under 3,5 ton där lastutrymmet sitter ihop med kupen, d.v.s saknar luftspalt mellan dessa karossdelar. Så en skåpbil räknas i det fallet som en personbil, d.v.s ingen moms. Om den då har en totalvikt under 3,5 ton.

Men som bilhandlare, vilket då din kund räknas som, så kan man även köpa in bilar genom att överta leasingen från säljaren. Gör man det rätt så köper man istället avtalet och det blir moms på det hela. En leasingbil i ett företag skall man i princip aldrig lösa själv om man nu inte skall behålla bilen länge till. 

Man bör ha bra kontroll på vilka bilar man bytt/köpt in, hur mycket man gett för dom och vinsten. Annars går det inte att få rätt i bokföringen. Ett sidoordnat register bör upprättas. Funkar med excel men finns säkert även att köpa. Svårt och krångligt? Absolut! Viktigt att göra rätt? Oh ja! Finns det mer kring det här? Japp, man måste kolla upp en hel del som bilförsäljare, tänk på ansvaret man har när man säljer fordonen. Lycka till!