Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

MagnusR
MEDLEM

Medhjälpande maka

Hej,

Jag har ett AB (IT-konsult) som jag är ensam ägare i, jobbar i och tar ut lön. Min tanke är att anställa min sambo, vi har ett gemensamt barn så om jag förstår det rätt så klassas hon på samma sätt som en maka.

Jag tänkte då anställa min sambo för att sköta all fakturering, bokföring och årsredovisning plus lite annan administration som exempelvis upprätthålla och skaffa nya kundrelationer. Hennes uppgifter kommer senare utvecklas och bli mer.
Vad skulle klassas som marknadsmässig lön för sådant arbete? De 90 :- i timmen som jag hittat på skatteverket är lite väl lågt då hon tänkte jobba heltid i företaget.
Skulle det bli någon skillnad om hon blir delägare i företaget?

Tacksam för svar.

1 SVAR 1
Joachim E
MODERATOR

Hej

Då lön är ett avtal mellan arbetsgivaren och den anställda så är det svårt att säga en exakt summa men om man t ex tittar på vad Unionen har sagt som en marknadsmässig månadslön för en ekonomiassisten som den roll din sambo skulle få kan klassas som så ligger en marknasmässig lön någonstnans mellan 31 000 - 37 000 kr. 

Lönemässigt blir det inte någon större skillnad som delägare. men om företaget går bra och man kan ta ut aktieutdelning istället för den del av lönen så är skatten lägre på utdelningen än vad den är på lönen. Sedan finns det regler för hur mycket man få ta ut i aktieutdelning så det är inte alltid att det går att göra på det sättet plus att det är osäkert och att man då får en större utbetalning en gång per år.

Önskar dig en fortsatt fin dag
Joachim