Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

När bokföra?

Skall ställa en s k dum fråga, men eftersom jag är nybörjare på bokföring så hoppas jag det är ok. Jag trodde att kassa- och bankhändelser enligt lag skulle bokföras senast dagen efter affärshändelsen, men nu ser jag hur andra gör - kommer med bokföringen till redovisningsbyrån långt efter detta. Läste också idag en annons från en konkurrent till Visma som just skrev att det är det normala att just ha en eftersläpning på en eller två månader (men med deras produkt så har man ständigt koll o s v).

Så min fråga är nu: Är det bara jag som samvetsgrannt (och andra nybörjare) som bryr sig om att bokföra kassa- och bank enligt lag?
5 SVAR 5
Fd medlem
Inte tillämpbar

Löpande bokföring bör registreras senast under nästkommande månad alltså aprils affärshändelser senast under maj månad, då har du en bra och allmänt accepterad rutin.
Bry dig inte så mycket om reklamen

Mikael
Fredrik Rev
MEDLEM

Det är bara kontanta händelser (dvs inte bank) som ska bokföras senast dagen efter. Många slavar nog med detta också, men det löser man också ibland med ett sidoordnat system som det bokförs i innan det läggs in själva huvudboken (kan till exempel finnas funktion för det i ett kassaregister)
Khedron Wilk
CHAMPION

En bra fråga tycker jag. Och två bra svar. Tack.
Ulf Jonsson
UTFORSKARE

Hej! BFL är ganska precis och oprecis 🙂
5 kap. 2 § BFL
    Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Andra affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske.

Så snart det kan ske är ju frågan. 

Oavsett hårklyveri - det är ju egentligen det intresse man har för hur verksamheten går och vilken status man har på tillgångar och skulder som avgör det hela. Jag har en del kunder som kör med principen " logga in på banken och kollar hur mycket/lite det finns" och sen får jag en påse med verifikationer lagom till momsredovisning - medan jag har också andra som vill vara uppdaterade på veckobasis
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack alla för trevliga svar. 🙂