Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

FK2023
MEDLEM

One Stop Shop (OSS)

Hej!

Vi har fr o m 1 januari lagt in att all försäljning till privatpersoner inom EU ska redovisas via OSS. Det bokförs alltså på konto 3109 och One Stop Shop är markerat på dessa kunder. Nu visar det sig att vi har registrerat oss några dagar för sent så vi kan endast redovisa till vissa länder via OSS för januari månad (de länder som godkänt det). Några länder kräver momsregistrering och att vi ska betala direkt till dem (alltså ej via OSS). Fr o m 1 februari kan vi redovisa till alla länder via OSS.

 

Hur gör vi med den försäljning som inte får redovisas via OSS för januari månad för att det ska bli rätt i "rapporten" för OSS? Löser det sig om vi ändrar i bokföringen till annat bokföringskonto eller måste vi avmarkera OSS på respektive kund? Om vi ska ändra konto, vilket konto ska vi bokföra det på för att det ska bli rätt? Förslag? Gissningsvis ska väl inte den försäljningen heller styras till momsrapporten?

1 SVAR 1
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Jag har kollat med en kollega som kan Visma Administration som du verkar använda om hur du kan hantera detta. Du kan inte lösa det genom att ändra till ett annat bokföringskonto då rapporten utgår från fakturornas inställningar. Så det enklaste hade varit för dig att ta ut OSS rapporten för Januari som kommer innehålla moms och försäljning för varje land, och använda dessa siffror manuellt för att redovisa till OSS och till de andra länderna separat för den månaden och du kan sedan använda OSS funktionen på normalt sätt från och med Februari.

 

Vill du hålla intäkten och momsen separat i redovisningen så kan du flytta den delen av intäkten på 3109 till ett annat intäktskonto. Det finns inga direkta vägledningar kring vilket konto som bör användas utan det bästa är att skapa ett eget konto för detta, tex något annat inom 31XX kontogruppen. 

 

I detta hjälpavsnitten finns mer information kring hanteringen av OSS.

Ha det fint!

 

Josefine