Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Alan20
MEDLEM

Reserverat utdelning

Hej,

 

Ett aktiebolag som har reserverat utrymme på utdelning under senaste åren. Jag tänker använda en del av reserverat i år, behovs det någon speciellbokning på detta? 

den delen som ska användas från reserverat utrymme, behöver jag registrera den under ett speciellt fältet i inkomstdeklaration till bolaget?

 

tex vinsten i år är 350 000 kr . hela beloppet kommer ta ut som utdelning.

ca 187 000 räknas mot 20% skatt för 2023

resten dra av från de senaste åren där bolaget drog av minder än 180 000 kr i utdelning. hur bokas den delen och vart i inkomstdeklaration visas?

 

Tack

Tack

3 SVAR 3
AnnicaL
CHAMPION

Den balanserade vinsten ska finnas på konto 2091. När utdelning beslutas och betalas ut debiteras det kontot och bankkontot krediteras. Vinsten är redan beskattad i bolaget och utdelningen påverkar inte bolagets deklaration alls.

Bolaget ska lämna en kontrolluppgift KU31 om det är till en fysisk person så att beloppet kommer in på mottagarens inkomstdeklaration.

För bolagets del spelar det ingen roll hur fysikern ska beskattas för utdelningen, hela beloppet som betalas ut bokförs i klump. Om mottagaren vill att bolaget ska innehålla de 20% i skatt ska det beloppet betalas in till den fysiska personens skattekonto som en del av utdelningen och nettot betalas till personen.

Om utdelningsbeslutet tas på en extra bolagsstämma och inte på årsstämman enligt förslag i årsredovisningen ska den extra utdelningen anmälas till Bolagsverket. 

Alan20
MEDLEM

Spelar någonroll att balanserad vinst är 7537 kr och aktiekapital 50 000 kr?

Måste man har sparat under balanserad vinsten det sparade utdelningsutrymme? eller räknas det oavsett balnserat vinsten?

KU31 den ska fylla i via ägaren (samma person som tar utdelningen) fast rapporteras uttagit utdelning som privatperson. stämmer detta?

 

Tack

Det är bolaget som lämnar in KU31 till SKV och där redovisar vem som fått utdelningen, dvs ägaren, och hur mycket. Mottagaren får in uppgiften på den förtryckta deklarationsblanketten. 

Hela den beskattade vinsten i bolaget,  före utdelning, finns på kontot Balanserad vinst, detta eftersom utdelning först kan lämnas året efter att vinsten tjänats in och fastställts på årsstämman. Det spelar då ingen roll hur många eller få år vinstmedlen samlats ihop. Bolaget har ingen koppling till ägarens sparade utdelningsutrymme.