Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Sandra25
MEDLEM

Skatt på lön pga saknade underlag - AB

Hej,

 

Jag driver ett AB och hade mitt första bokslut 230430 som jag löste själv men i sista minuten. Jag hade gjort några "egna uttag" under räkenskapsåret som jag bokförde på 2893 och de deklarerade jag inte till Skatteverket som lön pga ingen koll. När jag sen satt med bokslutet så insåg jag även att jag saknade lite underlag till bokföringen vilket gjorde att jag tog lite saker som privata kostnader, också på 2893.

 

Det resulterade i att bolaget vid bokslutet hade en stor summa på 2893 och jag bokförde hela som lön, där allt hamnade på 30 april 2023. Skatterna blev mycket och vad jag förstår så blir det mer i skatt när man gör på det sättet än om jag skulle bokfört lönen varje månad för sig - stämmer det?

 

Nu i efterhand har jag också lyckats hitta alla underlag jag saknade. De skulle ju minskat det som fanns på 2893 och därmed den uttagna lönen och skatten.

Vad rekommenderar ni att jag gör? Hur rättar jag till kaoset jag orsakat? Min förhoppning är att jag kan minska på skatteskulden men också göra allting rätt igen.

1 SVAR 1
AnnicaL
CHAMPION

Du får börja med att bokföra de underlag du hittat. Du kan inte öppna det gamla året utan för göra detta på det innevarande året. Du kan därefter rätta arbetsgivardeklarationen hos SKV men du kan inte ta tillbaka den skatt som är inbetald, den får du vänta på tills överskjutande skatt betalas ut efter att din privata deklaration är färdigtaxerad. Gissningsvis är det också moms som behöver rättas. 

Du har rätt i att skatten blir hög om man en enskild månad tar ut en hög lön men det jämnar ut sig för helåret och om det är för mycket dragen skatt kommer den ju tillbaka så småningom.