Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Webbsida som anläggningstillgång

En webbsida som vi har köpt nyligen, har vi bokfört som immateriell anläggningstillgång och med avskrivning, vilket gör att den sjunker i tillgångsvärde. Det känns inte rätt då denna sida har ett försäljningsvärde och därför bör vara en värdetillgång i bolaget. Vad är rätt och riktig bokföring i detta läge?
4 SVAR 4
CHAMPION

Re: Webbsida som anläggningstillgång

Hej

I grunden ska inköpet bokföras som en kostnad anskaffningsåret men ni har utnyttjat möjligheterna att bokföra inköpet som en immateriell anläggningstillgång och genom avskrivningar fördela kostnaden över en nyttjandeperiod. Båda alternativen är rätt och riktig bokföring.

Sen kommer frågan hur man vill hantera sina bokförda avskrivningar i det skattemässiga resultatet men där är alternativen beroende av bland annat företagsform och vilken avskrivningsmetod man använder. 

Att anläggningstillgångar har ett högre marknadsvärde än vad som kan utläsas i balansräkningen är inte ovanligt men men det påverkar inte grundbokföringen.

MVH
RoffaK 
NY MEDLEM

Re: Webbsida som anläggningstillgång

Tack för ditt svar! 
Det är ett AB och det är 20% regeln som är använd. Hur/på vilka sätt kan man hantera det i det skattemässiga resultatet?

Kan man på ngt sätt få in det högre värdet i balansräkningen så det kan påverka resultatet positivt, då vi i år kommer att göra ett negativt resultat.
Tack på förhand, för svar!
Vänligen Helena
CHAMPION

Re: Webbsida som anläggningstillgång

Hej

I så fall får ni se över möjligheten att övergå till restvärdesmetoden för avskrivningar men det innebär att ni måste använda denna metod för alla inventarier. Läs mer på skatteverkets hemsida om avskrivningar.

MVH
RoffaK
NY MEDLEM

Re: Webbsida som anläggningstillgång

Tack snälla för svar :)!