Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Davor P1
CHAMPION

Övertid eller OB - Byggavtalet

Vi har kollektivavtal med Byggnads. I detta avtal räknar man övertid först när den anställde kommit upp i arbetstidsmåttet 40 timmar per helgfri arbetsvecka, eller som i vårt fall efter avtalsförhandlingar 160 timmar per löpande 4-veckors period. Detta innebär att de arbetar 16 arbetsdagar och 4 fridagar per "månad" (10 timmar/arbetsdag)

 

Har på detta lite frågor:

 

  1. I maj har det varit "kristi flygare" med röd dag som följd där helgersättning betalas ut. Skall jag då räkna 150 eller 160 timmar innan de får övertid?
  2. En medarbetare har en sjukdag under månaden. Räknas den bort från arbetstidsmåttet 160 timmar för beräkning av övertid?

Medarbetaren har totalt arbetat 162 timmar under maj månad med 2 st icke schemalagda pass á 8 timmar på en lördagar och skall då antingen ha Ob-ersättning eller betraktas som övertid.

 

Räkas dessa timmar som OB eller övertid?

Hur många timmar är OB berättigade och hur många är övertid? Totalt arbetad tid är 162 timmar.

 

//Davor P

5 SVAR 5
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

Ska försöka svara dig

 

1. Ni har 40-timmars per vecka helgfri arbetsvecka - därmed ska helgdagar räknas bort från arbetstiden den perioden där helgdagar ingår på de dagar som normalt är vardag.

 

2. Om en person är sjuk eller på annat sätt frånvarande från arbetet så är det likställt med arbetstid och ska ingå i arbetstidsmåttet.

 

Om någon jobbar på icke schemalagd tid så är det väl övertid under förutsättning att man inte har gjort ett byte, dvs varit ledig på en schemalagd tid och sedan tar igen det på en icke schemalagd tid.

 

I dessa lägen när man är osäker så är det bästa att kontakta sitt arbetsgivarförbund och då helst via telefon så att man kan ställa följdfrågor och ta fram lite olika exempel.

Tack för ett snabbt svar @CarinaEsp.

 

Då blir givetvis följdfråga gällande uttag av arbetstidsförkortning. Berättigar denna till Ob-ersättning?

 

//Davor P

Även uttag av ATF och komp är likställt med arbetad tid.

 

Är osäker på vad du menar med OB-ersättning.

OB-ersättning erhåller man vid arbete mellan vissa klockslag, dvs obekväm arbetstid. När OB-ersättning ska betalas ut framgår av kollektivavtalet. OB-ersättning ska inte förväxlas med övertidsersättning.

Tiderna som sådana är jag införstådd med.

 

Person arbetar normalt mellan 07 och 18. Tiden mellan 17 och 18 är OB tid. Hen går hem kl 16 och tar 2 timmar ut tidbank. Skall han då ha OB ersättning för en timme trots att arbete ej utförs?

Hej,

 

Det är en fråga som är knepig att svara på.

Tycker att du ska ta kontakt med ert arbetsgivarförbund för att få deras hjälp med tolkningen i texten.

 

//Carina