Hej,
Jag har en lön som skall beredas för en person som delvis är tjänstledig för studier. Tanken är att personen ska jobba 16 timmar per vecka. men detta stämmer inte fullt ut, utan arbete kontra tjänstledighet är väldigt varierande. Hur ska man på rätt sätt lägga in detta i visma lön 600? För i och med att det sträcker sin över en period på mer än fem dagar så är min fundering på hur detta skall hanteras på helg etc. om man på fredag är tjänstledig 3 timmar och måndagen 4 timmar.
Hoppas någon har mer erfarenhet av detta än mig 🙂
Hej,
Om tjänstledigheten på 60 % varar under en längre tid så är det enklast att sätta ner tjänstgöringsgraden till 40 % under den perioden. Annars måste du göra tjänstledighetsavdrag med 60 % på samtliga dagar och inte bry dig om hur den anställde har jobbat. Det kan då strula till annat.
Så mitt förslag är att sätta ner till 40 %. Skulle personen jobba mer än de avtalade 40 % så kan det hanteras som mertid eller lägga i tidbank timme för timme för att kunna använda om hen jobbar mindre någon månad.
//Carina
Hej Carina, jag har en följdfråga på detta.
Om man sätter ner tjänstgöringsgraden (jag gissar att du menar ändra aktuellt arbetsschema) - måste man också sätta ner månadslönen då på personen? Jag vill gärna att den avtalade månadslönen och ett tjänstledighetsavdrag ska framgå.
Hej,
Ja, om du sätter ner tjänstgöringsgraden så måste du sätta ner månadslönen med motsvarande.
Alternativet är att du gör tjänstledighetsavdrag med 60 % för hela kalendermånaden. Har du Visma lön 600 så gör du det via snabbvalet.
Hur du gör med arbetsschemat är jag osäker på, men där har kanske supporten ett bra tips.
//Carina
Hmm.. Sätter jag ned månadslönen så framgår ju inte den anställdes riktiga månadslön, vilket jag tycker blir lite otydligt. Den anställde har ju inte gått ned i tid enl anställningsavtal utan valt att vara deltidstjänstledig. Detta öppnar upp för fler frågor..
Om den anställde är deltidtjänstledig och blir sjukskriven, ska karensavdraget beräknas på sin tillfälliga sysselsättningsgrad samt får den anställde enbart sjuklön för 50% och tjänstledighet för resterande 50%?
Om den anställde arbetar mer än sin tillfälliga sysselsättning och vill ha sin tidbank utbetald, bör den ersättningen vara baserad på sin 100% lön eller på sin?
@support - ni kanske vet hur man ska hantera ovan?
Hej @Lönejw,
Vilken fin hjälp du har fått av vår grymma champion @CarinaEsp. Jag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan med dina funderingar.
Om du vill att heltidslönen och tjänstledigheten ska visas på den anställdas lönebesked behöver du registrera tjänstledigheten i löneprogrammet. Antingen registrerar du precis så som den anställde faktiskt är tjänstledig, vilket innebär att du lägger in de olika timmarna på respektive dag som den anställde är tjänstledig. Ett alternativ är att du själv manuellt räknar ut ett snitt och lägger in detta istället med hjälp av lönearter.
Eftersom du registrerar tjänstledighet “del av dag” och i olika antal timmar t ex fredag och nästkommande måndag så blir det timavdrag. Det blir samma antal timavdrag som om du hade registrerat tjänstledig även över helgen. Det allra vanligaste är våra kunder byter tjänstledighetsprocenten en dag som den anställde skulle ha arbetat och inte på en helgdag.
Sammanfattningsvis så om den anställde är 50 % tjänstledig måndag-fredag och nästkommande måndag ska den anställda vara 60 % tjänstledig så registrerar du 50% tjänstledighet även under lördag och söndag. Du kan inte “slå samman” snabbvalen om det blir olika antal frånvarotimmar eller %.
Så länge du inte ändrar schemat och månadslönen baseras allt på den 100% sysselsättningsgraden, genomsnittlig veckoarbetstid m.m.
Om det är korrekt eller inte enligt ditt företags regler behöver kontrolleras med ert kollektivavtal så vet vi att allt blir enligt de regler som gäller för just ditt företag. Här gör våra kunder lite olika och vi på Visma Spcs är måna om att det blir korrekt och därför behöver du ställa frågan till ert fackliga avtal.
Det kan vara bra att känna till att du i samband med semesterårsavslutet kan behöva räkna om sysselsättningsgraden när du har använt Ej semestergrundande deltidsfrånvaro. Har du intjänandeåret samma som semesteråret (sammanfallande semesterår) så får du under årets gång räkna om sysselsättningsgraden. Jag delar hjälpavsnittet Ej semestergrundande deltidsfrånvaro som jag tror kan vara ett bra stöd för dig.
Jag hoppas att jag kunde hjälpa dig med din fundering.
Om du känner att du behöver ytterligare hjälp med detta tänker jag att det är bäst att du tar kontakt med en lönekonsult, då det är ett något snårigt område som kan behöva lite experthjälp 🙂
Önskar dig en fortsatt fin dag!
/Tinne
Copyright 2024 Visma Spcs. All rights reserved.