Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Anna Svensson CONTENT PRODUCER ‎2024-04-19 10:45 )
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1975 Visningar

Fel i lönearbetet uppstår av många olika anledningar. Vanligast är väl att man fått fel eller för sen info och behöver korrigera från tidigare lönekörningar. Här kommer vi gå igenom enkla sätt att rätta om något blivit knasigt.

Oavsett är det alltid bra att ha en dialog med den anställda, så att de förstår vad som händer. På den anställdes lönebesked kan du antingen lägga in en textrad bland löneraderna eller via Meddelande på anställdas lönebesked.

Tips! För att du ska slippa behöva rätta arbetsgivardeklarationen (det är mycket krångligare) är det smart att vänta till månaden är slut innan du redovisar arbetsgivardeklarationen till Skatteverket.

 

Korrigera registrering via snabbval

När du har gjort en registrering via snabbval har rätt lönearter valts och det är också enklare att rätta till felet. Läs mer om du registrerar här: Registrera tider och avvikelser »

För att rätta en felaktig registrering är det lättast att gå in i Kalender på den anställde och leta upp dagarna då det har blivit fel. Kanske har det registrerats semester istället för sjuk?

Registreringar som finns med på ett lönebesked har en liten bock till höger.

Snabbval på lönekörningSnabbval på lönekörning

 

 

Klicka på snabbvalet och välj nere till vänster i dialogrutan Korrigera registrering. Alla lönerader "vänds" nu på nästa olåsta lönebesked och visas då som överstruken i kalendern. 

Korrigerat snabbvalKorrigerat snabbval

 

Ska det istället vara sjuk registrerat på dagarna markerar du dem igen och väljer Sjuk istället.

Korrigerat och nytt snabbvalKorrigerat och nytt snabbval

På nästa lönebesked visas nu både det korrigerade snabbvalet och den nya registreringen

Lönebesked med korrigerat och nytt snabbvalLönebesked med korrigerat och nytt snabbval

 

Omvända tecken med löneart

Om du av någon anledning har registrerat en löneart direkt på lönebeskedet kan du korrigera det genom att lägga samma löneart igen med omvänt tecken framför. Dvs ett avdrag som normalt sett har et minustecken registrerar du med ett plustecken och vice versa.

Tips! Jag rekommenderar att du plockar upp lönearter via snabbvalet Övriga tillägg/avdrag. På så vis kan du också korrigera de snabbvalen om det skulle vara fel.

 

Justera på nästa lönekörning

Har du missat betala ut en ersättning till den anställda och lönebeskedet är redan skickat och betalfilen uppladdad hos banken? Lätt hänt.

Gör det enkelt för dig och skapa en extra löneutbetalning med det belopp som har missats eller kontrollera med den anställda om det går att ta med på nästa månads utbetalning istället. 

Är det ett avdrag som skulle ha gjorts är det bättre att göra den justeringen/avdraget på nästkommande månads lönekörning.

 

 

Bra länkar:

Ändra felaktig registrering från tidigare lönekörning »

Rättelser av arbetsgivardeklaration hos Skatteverket »

 

 

fragaomspecialisthjalp.png