2024-09-27
13:06
2 Gillar
Tack för snabbt och tydligt svar. Jag fick också samma svar från Fora. /Tomas
... Visa mer
2024-09-26
15:28
Hej! Jag ser att standardlöneart 1184 Milersättning skattepliktig inte har rutan för Forarapportering ikryssad (Övriga uppgifter / påverkar underlag för). Men visst ska den vara med i Forarapporteringen då den är att betrakta som lön? /Tomas
... Visa mer
2024-07-24
08:20
1Gilla
Tack för snabbt svar Carina! Jag inser nu att man måste läsa hela hjälpen innan man tror sig ha lösningen. Jag var så övertygad om att "Ingen skatt" var valet för mig. Den inställningen finns det säkert någon användning för som jag inte känner till men nu har jag koll på inställningarna till nästa gång. 🙂
... Visa mer
2024-07-23
13:29
Ett litet förtydligande. På personens lönebesked står det rätt preliminär arbetsgivaravgift men på arbetsgivardeklarationen och bokföringsunderlaget blir det fel.
... Visa mer
2024-07-23
13:23
Hej!
Nu är det sommar och vi har en hel del sommarjobbare och då har Visma Lön 600 ställt till det lite för oss.
När man skapar en användare så är standardinställningen för arbetsgivaravgift: "1000-kronorsregeln" och i vårt fall har vi haft någon som tjänat mindre än 1000 kr i juni och samma person kom sedan in med underskrift att hen inte kommer tjäna mer än gränsbeloppet för skolungdom så till julilönen fick vi då ändra till "Ingen skatt" på den personen.
Här kommer då problemet. När man ändrar till "Ingen skatt" så ändras nedre gräns för arbetsgivaravgift automatiskt till "Normal". Det går heller inte att ändra tillbaks denna när man valt "Ingen skatt".
Detta gör då att när personen kommit upp i över 1000 kr nu i juli så läggs inte arbetsgivaravgiften till på nya lönen som den skulle gjort om man hade haft "1000-kronorsregeln" vald och på så vis kommer Visma Lön 600 redovisa för lite arbetsgivaravgift för den personen i juli.
Jag förstår inte varför man inte ska kunna ha "1000-kroinorsregeln" aktiv bara för att man valt "Ingen skatt", de har väl inget direkt samband?
Hoppas ni hänger med på mitt resonemang och att det kan lösas så att jag inte "råkar" göra på samma sätt igen.
Jag antar att man manuellt får rätta arbetsgivardeklarationen?
Mvh Tomas
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Lön 600
2022-11-08
08:50
Hej! Tack för att ni jobbar på detta! Jag förstår dock inte vad en egen procentsats för beräkning av semesterlönen ska hjälpa? Kan du förklara när den skulle kunna vara användbar? Mvh Tomas
... Visa mer
2022-10-27
11:13
Hej Cecilia! Jo jag har nog sett detta tidigare men det berörde då inte mig som arbetar med bruttosemester. Jag gick in och kikade på hjälptexten för semesterberäkning för villkor 50 och kan nu se att det där står att "Ersättning vid uttag av semesterdag för månadsavlönade = ett dagsavdrag görs med 4,6 procent av månadslönen, semesterlön utbetalas." Dock står det inget om att om man vill följa avtalet så måste man manuellt justera så att avdraget blir rätt om den anställde varit planerad mer än 22 dagar den månaden eller för dem med deltid. Jag kan ju tycka att detta är den viktigaste informationen där så att ni hjälper era kunder att göra rätt. Det man som kund mest uppskattar om programmet inte gör rätt är att få en förklaring på hur man manuellt fixar till det. Jag väntar med spänning på alla uppdateringar av semestervillkor 50! /Tomas
... Visa mer
2022-05-31
15:30
1Gilla
Tack för ditt svar Cecilia! Jag ser med spänning fram mot vidare uppdatering av program och hjälpavsnitten. Som det är nu blir det mycket manuellt arbete vilket är tidskrävande. Jag tänker att det alltid är bra att vara tydlig i hjälpavsnitten så användarna förstår när programmet inte gör enligt avtalet, men så klart det bästa vore ju om ni lyckas få programmet att följa avtalet även när det gäller semester. Ser också fram emot att fler som har detaljhandelsavtalet vill kommentera hur ni tänker kring detta. /Tomas
... Visa mer
2022-05-24
08:33
1Gilla
Hej!
Jag skriver detta inlägg för att dela med mig av mina erfarenheter kring hur semester enligt detaljhandelsavtalet stöds (eller inte stöds) i Visma Lön 600.
Jag hoppas att både användare med detaljhandelsavtal och personal från Visma vill kommentera detta inlägg.
Löneavdrag vid semester dras alltid i Visma med 4,6% så som det ska göras vid 22 eller färre schemalagda dagar i månaden. Men avtalet säger att avdragen ska vara som för övrig frånvaro (ex sjukdom, föräldraledighet eller annan tjänstledighet). Det betyder att det blir fel avdrag för deltidsanställda och när någon jobbar 23 dagar eller fler i månaden. Detta måste då justeras manuellt. Har påpekat detta men inget har hänt. Jag kan heller inte se att information om detta finns med i den skrivna hjälpen vilket borde vara det minsta Visma kan göra.
Vid semesterårsavslut görs beräkningen inte korrekt. Beräkningen för semestergrundande frånvaro görs som genomsnittsberäkning genom att ta all semestergrundande lön och dela med antal arbetade timmar för att få fram en snitt-timlön som sedan multipliceras med antal semestergrundande frånvarotimmar. Avtalet säger att semestergrundande frånvaro ska öka det semestergrundande underlaget motsvarande vad som skulle jobbats under frånvaron. Dvs man lägger till avdragen för frånvaron till den semestergrundande lönen + ev OB. Genomsnittsberäkningen ska enligt avtalet endast göras om man inte kan fastställa vilken lön de skulle haft. Jag förstår att Visma tycker att detta är mer komplicerat att lösa i programmet men även här tycker jag att den skrivna hjälpen bör påpeka att programmet gör en förenkling (Skillnaden mellan metoderna kan bli ganska stor beroende på hur mycket OB den anställde haft i förhållande till arbetade timmar samt om frånvaron skett en vardag eller en helg). En intressant detalj i Vismas beräkning är att de för månadsavlönade låter OB vara semestergrundande rörlig lön medan för timavlönade räknas det som semestergrundande lön (Dvs. för timavlönade ingår det i snitt-timlönen men inte för månadsavlönade).
Värderingen av garantibeloppet för semesterdagar för deltidsanställda görs i Visma genom att multiplicera garantibeloppet med sysselsättningsgrad. Men avtalet säger att den ska göras genom att ta antalet arbetade timmar / 1796 x garantibeloppet. Och för anställda som inte jobbat hela året ska beloppet proportioneras i förhållande till hur många dagar de varit anställda. Så även här får man manuellt räkna ut sysselsättningsgrad enligt detta och lägga in under justerad sysselsättningsgrad. Detta står det heller inget om i den skrivna hjälpen och det kan göra ganska stor skillnad speciellt för de med mycket mertid.
För sparad semester så beräknar Visma garantibeloppen i förhållande till sysselsättningsgraden för intjänandeåret då semestern intjänades. Men avtalet säger att sparad semester ska ha samma värde som övrig semester när den tas ut. Dvs hänsyn tas endast till sysselsättningsgrad för senaste året (Dvs intjänandeåret direkt innan innevarande semesterår). Enligt avtalet ska alltså alla sparade dagar alltid har samma värde som innevarande semesterdaglön.
Detta är vad jag kommit fram till och jag hoppas vi kan få en konstruktiv dialog kring hur Visma och ni andra som har detaljhandelsavtalet tänker kring dessa saker.
/Tomas
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Lön 600
2022-04-07
08:44
1Gilla
Hej Tinna! Tack för utförligt svar och en kreativ idé. Men tyvärr funkar det inte för mig då de anställda inte jobbar lika många timmar varje dag. Jag inser att jag får lägga till det i min lista med saker som måste göras manuellt. Det tråkiga är bara den uppenbara risken att missa något. /Tomas
... Visa mer
2022-03-29
10:43
Då börjar jag ändå få lite bättre grepp på hur ni tänker kring detta. Men som sagt så kan man ha intermittent deltidsanställda utan att vilja ha nettosemester på alla anställda. Jag skulle ju kunna skapa egna beräkningar men då behöver jag en variabel med genomsnittlig arbetstid i dagar från schemat. Finns det? En annan lösning hade ju varit att kunna använda nettosemester enbart på ex tjänstemän eller att kunna välja per semestervilkor (För om jag fattat rätt så kan man bara ställa in detta för hela företaget). När det gäller ditt tidigare svar så är jag osäker på vad du syftade på när du skriver praxis. Jag har ju ett avtal att förhålla mig till.
... Visa mer
2022-03-21
13:54
Hej Visma! Jag upptäckte att löneavdrag med formeln NettoIntOmräkning ex löneart 3305 inte fungerar som den ska. Tanken är att formeln ska ta hänsyn till genomsnittlig veckoarbetstid vi intermittent deltid enligt formeln NettoIntOmräkning = Veckoarbetsdagar vid heltid/Genomsnittlig veckoarbetstid i dagar. För mig så får jag samma avdrag oavsett hur många dagar i veckan det är enligt den anställdes schema dvs NettoIntOmräkning=1 Först förstod jag inte vad som var fel men supporten förklarade att det beror på att jag valt att arbeta med bruttosemesterdagar och inte nettosemesterdagar. Jag skulle gärna vilja ha en förklaring till varför det är på detta sättet (för mig känns det helt klart som en bugg). Tycker ni på Visma att det inte är en bugg utan att programmet ska jobba så här så är det definitivt på plats att skriva tydlig information om detta i instruktioner och i företagsinställningar i programmet. I företagsinställningar - Semester i programmet står följande angående netto/bruttosemester: "Om du har deltidsanställda som inte jobbar alla dagar i veckan ska du ange om ni tillämpar Bruttosemesterdagar eller Nettosemesterdagar. Vid nettosemesterdagar registreras endast semester på de dagar som den anställde skulle arbetat. Vid bruttosemesterdagar registreras även semester på arbetsfria dagar. Vid nettosemester får den anställde färre dagar men semesterdaglönen blir högre. Vid bruttosemester får den anställde fler semesterdagar men med lägre semesterdaglön." Alltså inget om att avdrag inte kommer att fungera. Hoppas ni kan svara på om det är en bug eller annars vad anledningen är till att man måste välja nettosemester för att avdraget ska fungera som det ska. (Semesterberäkning och avdrag för ex föräldraledighet borde ju inte ha så mycket med varandra att göra.)
... Visa mer
2021-04-23
13:48
1Gilla
Du har alldeles rätt. I mitt specifika behov så har vi bara en valuta per banklista men jag inser att funktionen blir irrelevant om man har flera valutor på samma banklista. Hade dock varit intressant om det funnits fler som har samma behov som jag. /Tomas
... Visa mer
2021-04-19
08:56
Tack för tipset! Tyvärr är det som du skriver inte optimalt. Hade nog funkat om man hade många fakturor att betala samtidigt från samma leverantör. Men oftast har vi relativt få men från många leverantörer. Så att få summering i valfri valuta direkt i betallistan hade varit det optimala för oss. Även möjlighet till export till Excel av banklistan hade varit ett alternativ, om än inte lika smidigt.
... Visa mer
2021-04-16
11:40
Hej! Jag har Visma Administration 1000 och har ett önskemål om att banklistan skulle kunna summera valuta när man gör utlandsbetalningar. Som det är i dagsläget får man bara summan i SEK men det hade varit väldigt bra om man kunde få även valutan summerad. Jag förstår att om man har många valutor på samma banklista att det kan bli rörigt men jag antar att de flesta inte har så många. Ett alternativ som hade funkat för oss vore att man kunnat välja vilken valuta som man vill ska summeras. Vi har alltid bara en valuta per banklista. Det hade sparat en hel massa manuellt summerande för oss. /Tomas
... Visa mer
2021-03-24
13:52
Hej! Vi har löneperiod 19:e i föregående månad till den 18:e i innevarande månad. När jag läser in TLU filen från vårt tidredovisningssystem så hamnar arbetad tid (ex löneart 1106) för hela perioden in på en och samma rad men utan datum. Jag hade önskat att de tider som tillhör föregående månad hade hamnat på en egen rad med datum ex 2021-02-19 - 2021-02-28 och på samma sätt de tider som tillhör innevarande månad. Jag har märkt att om den anställde fått ny lön i månadsskiftet så blir dessa rader uppdelade som precis som de ska, så all information finns ju i filen. Så min fråga är då om det är filen som inte är rätt formaterad eller om det är Visma som inte kan hantera detta.
... Visa mer
2021-01-19
15:28
Om en anställd som har kortare anställning än en månad blir sjuk har hen inte rätt till sjuklön, men är frånvaron semesterlönegrundande?
... Visa mer
Etiketter:
- Välj din produkt:
-
Lönehantering
2020-12-15
14:49
Tack för ett tydligt svar! Men då innebär det också att programmet inte heller kan hålla reda på antal semestergrundande sjukfrånvarodagar under semesterår 1. För om en person varit sjuk i 180 dagar under första delen av semesteråret och sedan blir frisk, men sedan blir sjuk igen under samma semesterår, så börjar programmet om med 180 nya semestergrundande dagar trots att de redan är förbrukade? Finns det något sätt att göra så att jag kan få en varning när 180 dagar är nådda?
... Visa mer
2020-12-11
13:32
Hej igen Malin! Nu börjar jag känna mig en smula tjatig men jag tycker inte riktigt att du svarar på min fråga utan skriver bara att snabbvalen väljer rätt lönearter beroende på vilken sjukdag det är. Jag trodde att det berodde på vad ackumulatorerna hade för värden, men du skriver att det inte är så. Så då undrar jag så klart hur programmet vet vilken dag i sjukperioden det är? (Själv kan jag tycka att det är lite konstigt att programmet inte använder ackumulatorerna då det känns som det mest naturliga sättet att avgöra detta.) Jag skulle mycket uppskatta om du tog min fråga på allvar och ger mig ett svar på detta.
... Visa mer
2020-12-11
09:04
Hej! Tack för ett mer utförligt svar. Då börjar bilden klarna. Men då dyker två nya frågor upp. 1. Hur håller programmet reda på vilket snabbval som ska väljas för sjukfrånvaron om det inte använder sig av ackumulatorerna? 2. Är denna begränsning något ni jobbar på att få bort? Det är ju trots allt relativt vanligt att detta kan uppstå och det är ganska mycket merjobb.
... Visa mer
2020-12-09
13:28
Nej det besvarar inte riktigt min fråga. Först vill jag bara förklara att jag förstår att de handlar om 3 olika ackumulatorer. En för dag 1-14 en för dag 15-180 och en för >180 kalenderdagar. För om jag fattat det rätt så styr ackumulatorerna vilken löneart snabbvalen väljer för sjukavdrag. Detta gör ju ex. att om en person blivit långtidssjuk i låt oss säga februari så väljs löneart för ej semestergrundande sjukfrånvaro ca 2 månader för tidigt och man måste då ändra detta manuellt. Så frågan är varför de nollställs vid årsskifte och inte vid semesterårsskifte som lagen säger och som skulle fixa denna "bugg" i Visma Lön?
... Visa mer
2020-11-20
10:30
1Gilla
Hej! Jag undrar varför Vimsa 600 nollställer ackumulator för semestergrundande kalenderdagar för sjukdom vid årsskifte och inte vid semesterårsavslut som semesterlagen säger? Ex Ackumulator "Sjuk15Till180_Kaldgr"
... Visa mer
2019-03-25
12:30
1Gilla
Vi betalade in pengar till vår portomaskin för två år sedan men nu när den pajade så beslutade vi att inte köpa en ny. Så nu har vi fått summan återbetald från posten och moms finns specificerad på avin. Så frågan är om det bara är att bokföra den mot 6200 som är telefon och porto samt 2640 för momsen? Vill bara kolla att ingen specialregel finns då kostnaden var i ett tidigare bokföringsår.
... Visa mer