Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2022-05-31 13:46 )
 • 4 Svar
 • 0 gilla
 • 2631 Visningar

Försäljning av elektroniska tjänster till icke beskattningsbara konsumenter i andra EU-länder deklarerades tidigare via Skatteverkets e-tjänst MOSS (Mini One Stop Shop). Från 1 juli 2021 utökades detta för att även kunna registrera distansförsäljning till andra EU-länder när det gäller andra varor och tjänster. I samband med detta blev MOSS därmed OSS (One Stop Shop).

 

Denna typ av varor och tjänster ska beskattas i det land där köparen finns och det är du som säljare som ansvarar för att betala in momsen. För att underlätta redovisningen av moms har Skatteverket infört en till e-tjänst, One Stop Shop (OSS). Läs mer på Skatteverket.

 

Du som är registrerad för OSS, samt använder faktureringsmetoden, lämnar din deklaration och betalar OSS-relaterad moms till Skatteverket. Skatteverket ser till att momsen kommer till respektive land. Den särskilda deklarationen för OSS är en helt egen deklaration och 

den ingår inte i momsredovisningen.

 

Nedan hittar du information om hur du arbetar med OSS i Visma Administration. 

 

 • Läs mer om hur du hanterar utländsk moms i ditt program.
  Här får du mer information om vad OSS innebär och vad du behöver tänka på om du ska redovisa moms enlig OSS.

 • Bokföring - Momskontroll - One Stop Shop:
  I Administration har vi lagt till One Stop Shop under Bokföring - Momskontroll - One Stop Shop. Där hittar du de uppgifter som ligger till grund för den rapport och fil du kan skapa för att redovisa till Skatteverket. Läs mer hjälpavsnittet One Stop Shop.

 • Skapa OSS-rapport samt fil för rapportering till Skatteverket:
  Du kan skapa en rapport som du kan använda som underlag för rapporteringen till Skatteverket. Läs mer hjälpavsnittet One Stop Shop, rapportVill du skapa en fil för rapporteringen till Skatteverket går det också bra. Läs mer i hjälpavsnittet Skapa fil till Skatteverket, kommando.

Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-05-31

Kommentarer
Henrik10
MEDLEM

Jättebra att ni äntligen fått till OSS i Visma Administraiton men det kan väl ändå inte vara sant att man manuellt ska sätta flaggan OSS? Det måste väl ändå vara en inställning att EU-kunder får OSS-flaggan satt?  En manuell process kommer aldrig fungera.

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej @Fd medlem!

 

Det finns ingen inställning som gör att EU-kunder får en bock i rutan för One Stop Shop med automatik utan det görs på respektive kund i kundregistret. Det du kan göra är att använda kommandot Massuppdatera om du vill bocka i rutan för flera kunder samtidigt. En kund som är markerad som EU kund ska inte ha OSS då EU kund är företag och ska inte vara med i redovisningen för OSS. 

 

Har du önskemål för hur vi kan göra funktionen ännu bättre är du mer än välkommen att dela dina tankar via knappen Förbättringsförslag som du hittar på Startsidan i programmet. 

 

Ha det gott!

/Jenny

Henrik10
MEDLEM

Då utgår du ifrån att vi jobbar med samma kundbas hela tiden men så är det inte. Vi får nya kunder varje dag och er lösning bygger då på att personalen ska känna till OSS och reagera med att kryssa i bocken. Det är dessvärre inte en fungerande process. 

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej igen, 

 

Tack för att du förtydligar hur ni arbetar på just ditt företag, jag tar med mig det till teamet för att se vad vi kan göra för ytterligare förbättringar framåt. 

 

Ha en fortsatt fin dag!

/Jenny