Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Mita Jonsson CONTENT PRODUCER ‎2024-04-22 13:16 )
  • 2 Svar
  • 0 gilla
  • 1838 Visningar

I det här inlägget har vi samlat information om hur det funkar med återrapportering av inbetalningar i Visma Administration och det fungerar med både svenska och utländska betalningar.

Vad finns det för olika filformat i dagsläget för återrapportering av kundinbetalningar?

Camt.054/Camt.054C: Det mest framtidssäkra formatet då Bankgirot och Plusgirots format är på väg att fasas ut. 

BG Max: Bankgirots format för återrapportering kommer att fasas ut i framtiden.

PGs Total In Bas: Plusgirots ena format för återrapportering som kommer att fasas ut i framtiden. 

PGs Total In med utökad sökning (ej stöd för Total In ej utökad sökning): Ett till av Plusgirots format för återrapportering som kommer att fasas ut i framtiden.

 

Vilka inställningar behöver du göra i programmet?

Du behöver gå in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Betalningar och ange vilken bank du har. Ange även sökväg till internetbank och om du vill ha en annan sökväg än vad programmet föreslår vid Mapp som ska föreslås vid inläsning av återrapporteringsfiler. Programmet föreslår C:\SPCSfiler och den sökvägen du väljer att använda måste du även ange i det programmet du använder för själva filhämtningen. 

 

När det är klart går du in under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Betalningar - Inbetalningar där du fyller i Betalsätt för återrapportering vid camt.054, BG Max eller Total In beroende på vilken tjänst du använder. Bokföringskontot som är valt för betalsättet är det konto som kommer att användas i bokföringen när det gäller inbetalningen. 

 

Hur gör jag i programmet för att läsa in en återrapporteringsfil?

Gå först in under Betalningar - Återrapporteringar inbetalningar, därefter kan du antingen manuellt gå in på internetbankens hemsida alternativt använda kommandot Gå till internetbank (sökvägen du la in i företagsinställningarna kommer då att användas).

 

Hämta hem återrapporteringsfilen och behöver du hjälp med hur du gör det kontaktar du din bank. 

 

Gå tillbaka till programmet under Betalningar - Återrapporteringar inbetalningar och välj kommandot Läs in återrapporteringsfil, markera den aktuella filen och välj Öppna. Du kan läsa in flera betalfiler efter varandra och sedan hantera alla inlästa betalningar samtidigt. 

Betalningarna som har lästs in kontrolleras automatiskt mot dina fakturor i programmet och i kolumnen Status ser du om det är något som behövs åtgärdas. 

Grön ikon - fakturan har hittats, beloppet stämmer överens och fakturan sätts som betald. 

Gul ikon - fakturan har hittats men det inbetalda beloppet stämmer inte överens med fakturan. Det kan bero på en delbetalning eller en överbetalning. 

Röd ikon - fakturan har inte kunnat hittas och du måste antingen koppla betalningen till en annan faktura, eller ta bort raden med knappen Radera eller Ctrl+R och hanterar den betalningen manuellt. 

 

När du har läst in en återrapporteringsfil i formatet Camt.054 sparas filen automatiskt i mappen SPCS_KUNDBET. Den sparas med samma filnamn som tidigare men inläsningsdatumet läggs till i början. Om filen innehåller betalningar till flera företag eller som innehåller både in och utbetalningar kommer du få en fråga om du vill behålla filen för att kunna läsa in resterande betalningar. 

 

Vill du läsa mer om hur du hanterar återrapportering av kundinbetalningar eller hur du åtgärdar t ex delbetalningar eller fel är det bra att kolla in Återrapportering inbetalningar. 

 

Har du funderingar kring betalfilsformat och återrapportering av leverantörsbetalningar så kolla in Bankfilsformat och återrapporteringsfiler.

Kommentarer
pisun_
UTFORSKARE

hej 

Varför blir det fel när jag läser in betalningsfil och kund delutnyttjar en kreditfaktura? 

Systemet läser in hela kreditbeloppet 17 000kr fast kund bara betalar fakturor för 11000kr, flera fakturor. 

Jag får heller ingen "varning" om att beloppen inte stämmer! ingen notis om över/underbetalning. Så nu hann jag ju skicka påminnelse för obetalda fakturor till kund. Ser i efterhand på Insättningsuppgiften att beloppen inte stämmer. 

Även när en kund betalar 2 fakturor samtidigt, plockar systemet som tidigare upp båda fakturorna och de läggs som betalda MEN jag får även in en rad med totalbeloppet som då gäller båda fakturorna. Så har har det ju inte varit tidigare, så hanteringen med inläsning av filerna är mer tidskrävande idag än det varit tidigare. 

Mvh Pia 

Jenny Sjöström Sannéus
APPLICATION SPECIALIST

Hej @pisun_!

 

Jag rekommenderar att du tar kontakt med oss via telefon för vidare undersökning i ärendet och så att du kan visa hur det ser ut i ditt program. Du når oss på 0470 - 70 62 00.

 

Ha det gott!

/Jenny