Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2022-05-16 16:39 )
 • 0 Svar
 • 2 gilla
 • 575 Visningar

Blekta kvitton har vi väl alla sparade men jag ska visa dig hur du löser problemet genom att använda dig av appen Visma Scanner. Kvittot är fortfarande en originalhandling men om du hanterar det även digitalt kan du slänga det urblekta pappersformatet efter 3 år (det digitala underlaget behöver du spara i 4 år till). Läs mer om digital bokföring i vår artikel Digital bokföring vs. papper - spara tid och slipp onödiga utskrifter

 

Med Visma Scanner kan du på ett enkelt sätt fota dina kvitton eller leverantörsfakturor och få in underlaget direkt till Visma Administration och det, helt kostnadsfritt. 

 

Du kan arbeta med appen på tre olika sätt:

 

Scanna kvitto - Fota kvittot och du får hjälp med att tolka uppgifter så som:

 • totalbelopp
 • moms
 • betaldatum
 • organisationsnummer
 • valuta 
 • betalningsmetod. 

Uppgifterna förs sedan över med automatik när du skickar underlaget till programmet.

Du kan få hjälp med konteringen om det önskas genom att välja en konteringsmall under Inställningar - Företagsinställningar - Mina tjänster - Visma Scanner - Konteringsmall för kortbetalning samt Konteringsmall för kontantbetalning. Det finns färdiga konteringsmallar du kan ladda ner från vår supporthjälp som passar för detta. Mer information hittar du i vår hjälp.

I ditt program hittar du underlaget i delen Inläsning underlag. Här kan du se en förhandsgranskning på underlaget och komplettera med mer information om du vill det. När du läser in underlaget skapas en verifikation med automatik som är konterad och klar och ditt fotade kvitto är med som ett bifogat underlag. 

 

Scanna leverantörsfaktura - Om du väljer att fota din leverantörsfaktura får du hjälp med att tolka följande information:

 • fakturanummer
 • fakturadatum
 • totalbelopp
 • moms
 • förfallodag
 • betaldatum
 • organisationsnummer
 • OCR. 

När du skickar underlaget till ditt program följer den tolkade informationen med automatiskt. 

Underlaget landar i programdelen Inläsning underlag där du kan se underlaget och fylla på med mer uppgifter. För att få det så effektivt som möjligt rekommenderar vi att du använder en konteringsmall som du har plockat upp på din leverantör i leverantörsregistret. På så vis kommer programmet automatiskt kontera underlaget och du slipper manuell hantering. När underlaget är redo att läsas in skapas det en leverantörsfaktura med all information och din fotade leverantörsfaktura följer med som underlag. 

 

Mejla underlag till appen - Har du t ex fått en leverantörsfaktura på pdf eller liknande kan du mejla underlaget till en unik e-postadress du tar fram från scannerappen. Mejladressen hittar du genom att klicka på de tre prickarna uppe till vänster - Inställningar. Du kan även här välja om underlaget ska skickas direkt till programmet eller om du vill att det mellanlandar i scannerappen för hantering innan det skickas vidare. De underlag du mejlar och som mellanlandar i appen tolkas på samma sätt som om du tar kort på ett kvitto eller leverantörsfaktura. Däremot tolkas inte informationen om du har mejlat en pdf eller mejlar underlaget direkt till ekonomisystemet. Formaten som fungerar är jpg, jpeg, png, pdf, tif eller tiff. 

 

Läs mer i hjälpen Läs in underlag om du behöver hjälp med hur du hanterar dina skickade underlag i programmet.

 

Du kanske inte alltid får ett papperskvitto utan du får in det direkt i Kivra-appen?

Med ett par enkla knapptryckningar kan du numera skicka vidare underlaget till ditt program. Klicka in på kvittot/leverantörsfakturan, välj Hantera - Ladda ner/Skicka. När du valt Scanner öppnas appen där information tolkas och sedan skickar du vidare underlaget till ditt företag i programmet. Underlaget hanterar du sedan vidare under Inläsning underlag.

 

JennySjstrmSannus_0-1627306901939.gif


Vill du ha stegvis guidning för hur du går tillväga rekommenderar jag vårt hjälpavsnitt Visma Scanner.

 

Behöver du hjälp med hur du aktiverar Visma Scanner rekommenderar jag att du tar en titt på filmen Aktivera Visma Scanner för Visma Administration.

 

Det här tipsets innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 22-05-16