Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Bokföra tillverkning

Hur, rent konkret, ska det bokföras och på vilka konton om jag använder material från eget lager och använder material med inköpskostnad av 200:- kronor och tillverkar en artikel med försäljningspris av 800:- kronor.

Arbetstidskostnad beräknas till 200:-kronor. 

1 SVAR 1
AnnicaL
CHAMPION

Hej,

det material som du tar från eget lager - är det bokfört som lager på ett 14-konto eller har du kostnadsfört inköpet? Ska den nya produkten läggas i lager eller säljas direkt? Är arbetskostnaden egen tid (inom företaget) eller inköpt tjänst? 

Om du kostnadsfört materialinköpet och arbetet är egen tid kan du eventuellt föra om inköpskostnaden från det konto det bokats på till 1400 Lager av färdiga varor. Sen måste du ju då också kreditera det kontot när du säljer produkten och den inte längre tillhör företaget. 

Ofta kostnadsför man alla inköp löpande och inventerar vad som finns kvar vid bokslutet. Då krediteras inköpskontot och varulagerkontot debiteras på bokslutsdagen.

Vad försäljningspriset ska bli är inget som bokförs förrän produkten säljs och det blir en intäkt på 800 kr och en ökning av tillgångarna, kundfordran eller bankinsättning.