Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Banton
MEDLEM

Bokföring upplupen och utbetald semesterlön

Hej,

 

Jag har vanliga Lön direkt och har anställt en person som fick sin första lön (25000 kr) i augusti.

 

I samband med löneutbetalning 23 augusti bokförde jag manuellt:
2920 kredit: 4500

7285 debet: 4500

2941 kredit: 1413,90

7519 debet: 1413,90

 

Den anställde tog sedan ut tre dagars semester i september. I Lön direkt angav jag

Semesteravdrag 3 x -1190,48 (-3571,44)

Semesterlön 3 x 1200 (3 600)

 

Jag förväntade mig nu att 7285 skulle minska med 3600 kr, men istället ökade det med 3600.

 

Min misstanke är att jag borde bokfört tvärtom i augusti? Eller tänker och gör jag helt fel här?

Undrar även hur jag gör med sociala avgifterna?

Slutligen: Om jag byter till Visma Lön Smart, kommer allt sånt här skötas automatiskt då, eller måste jag fortfarande hålla på med manuella verifikationer för vissa saker?

1 SVAR 1
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @Banton 

 

Tack för att du kontaktar oss. 

 

Jag testade i vårt program Visma Lön Smart och tolkar ditt första exempel där konto 2920 används som att du manuellt vill bokföra likt efter en semesterskuldlista. Konto 7285 ska egentligen användas först när semesteruttaget görs i lönekörningen. Eftersom 7285 har använts både för uppbokningen och uttaget blir debet bokfört dubbelt. Dessutom saknas konton för förändringen av semesterskulden. 

Det är inte helt enkelt att hantera semestern manuellt och eftersom vi har ett program som automatiskt hanterar detta åt dig är min absoluta rekommendation att du överväger att byta till Visma Lön Smart. 
 

Det är verkligen stor skillnad främst mellan hur många funktioner och vad som är automatiserat i Visma Lön Smart jämfört med lönetjänsten Lön Direkt - du får bättre hjälp i Lön Smart helt enkelt. Läs gärna mer om skillnaderna mellan Lön Direkt och Lön Smart i hjälpavsnittet Jämför Visma Lön Direkt och Visma Lön Smart

 

I Visma Lön Smart bokas företagets semesterskuld och den beräknade arbetsgivaravgiften på beloppet upp automatiskt vid varje lönetillfälle. Det enda du behöver göra manuellt är att nollställa de konton som används innan du börjar använda funktionen. Därefter sköts allt automatiskt i programmet och du slipper hålla koll manuellt. I hjälpavsnittet Uppbokning av semesterskuld står exakt hur du ska göra. 

 

Väljer du att fortsätta använda Visma Lön Direkt och manuellt bokför semesteruppbokning så tror jag att det bästa är om du tar kontakt med någon av våra lönespecilister så vi säkerställer att din bokföring blir korrekt. 
Du når våra lönespecialister här

Ha en fin eftermiddag och välkommen tillbaka till forumet framöver. 

/Tinna