Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Anna-Karin8
MEDLEM

Hur hantera differens i momsrapporten pga periodisering

Frågan gäller momsrapport. I juni fakturerade vi hyresintäkter avseende kvartal 3, dvs tillhörande juli-aug. Revisorn bad mig göra ett halvårsbokslut och att periodisera hyresintäkterna så att de hamnade på rätt månad. Därför minskade konton 39XX och 2970 belastades i stället. När jag nu kör momsrapporten får jag en diff beroende på denna periodiseringen. Momsbeloppet för högt i förhållande till omsättningen eftersom jag gjort periodiseringen. Hur gör jag när jag ska redovisa momsen till SKV. Som jag ser det har jag 3 alternativ:
1. Förklara differensen i noteringsfältet
2. Ändra i min bokföring. Hur?
3. Ändra omsättningsbeloppet manuellt och redovisa manuellt i stället för att läsa in filen?
Tacksam för svar hälsar Anna-Karin

5 SVAR 5
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Jag kan tänka mig två lösningar på det här. Den ena är att göra som du skriver i ditt tredje förslag, att du redovisar manuellt och på så sätt får fram en korrekt momsrapport.

Den andra är att du lägger in samma momsrapportkod på konto 2970 som du har på konto 39XX. På så sätt kommer siffrorna med fastän du har flyttat dom mellan kontona på grund av halvårsbokslutet.
Anna-Karin8
MEDLEM

Hej Joakim
Tack för ditt svar. Har tittat efter och det visar sig att konton för hyresintäkterna har olika momsrapportkoder beroende på vad det gäller. Därför kan jag inte lägga in en kod på 2970, annars var det en bra idé.
Jag tänker att detta måste vara ett ganska vanligt problem, eller? Hur tror du andra hanterar det? Är det alt 3 som gäller. Ändra omsättningsbeloppet?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen!
Då skulle du kunna använda dig av olika konton för dina olika momssatser, exempelvis 2971 Förutbetalda hyresintäkter eller 2979 Övriga intäkter. Alternativt skapar du egna konton med nummer mellan 2973-2978. På kontona du väljer lägger du sedan in rätt momsrapportkod för att få en korrekt momsrapport.
Alternativt kör du på ditt egna, tredje förslag.

Jag vågar inte svara på hur vanligt förekommande detta är men jag själv har inte stött på det tidigare.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Upplever samma problem gällande periodiseringar och momsrapporten, har ni kunnat komma fram till någon smidig lösning?

Tack på förhand,
Lisa
Helena Andersson
ANSTÄLLD

Hej Lisa_92!
Vad jag fått till mig så är det inte många som får denna diff eller så löser de det själva. Så tyvärr har vi inte tittat så mycket på det mer än de lösningar som finns i denna tråd..