Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Kommer det bli tvingande att lämna in sin årsredovisning digitalt?

(uppdaterad av Niklas Crona CONTENT PRODUCER ‎2023-05-04 08:18 )

Enligt skrivelsen “digital ingivning av årsredovisning” ges ett förslag om att det ska bli obligatoriskt att lämna in årsredovisningen digitalt. Enligt utredningen bör detta börja gälla för räkenskapsår som inleds den 1 januari 2026. För att detta ska träda i kraft behöver lagändringar göras i årsredovisningslagen.


Vilka företag skulle omfattas av detta?

Alla aktiebolag som tillämpar Bokföringsnämndens regelverk K2 och K3 ska överföra sin års- och koncernredovisning elektroniskt till Bolagsverket med undantag för vissa dotterföretag. Finns det en revisionsberättelse ska även den lämnas in elektroniskt. Den stora majoriteten av de företag som ska lämna in årsredovisning och revisionsberättelse, uppskattningsvis klart över 95 procent, tillämpar K2 eller K3.


Det har tidigare diskuterats ett stegvis införande av ett obligatorium, att det i ett första steg skulle omfatta de som tillämpar regelverket K2, dvs mindre företag. Detta anser utredningen inte ska behövas då det för regelverken K2 och K3 sedan en längre tid funnits system för digital inlämning. Bolagsverkets tjänst har varit öppen i mer än fyra år och man ser att många företag redan börjat använda denna tjänst. Av de aktiebolag som berörs är det enligt preliminära siffror cirka 40 procent som redan frivilligt använder digital inrapportering av sina årsredovisningshandlingar.


Vad innebär det för Visma Spcs och våra tjänster?

I Visma Skatt & Bokslut Pro och Visma Bokslut har vi idag stöd för digital inlämning för båda regelverken K2 och K3. I Visma Deklaration/Årsredovisning har vi stöd för digital inlämning för K2. Det är både säkrare och går snabbare att lämna in sin årsredovisning digitalt, vilket är något vi märker att fler och fler väljer att göra.


Innebär detta lagförslag att också årsredovisningen ska skrivas under digitalt?

Nej, ett lagkrav på digital inlämning av årsredovisning är inte att förväxla med hur årsredovisningen ska skrivas under. Det kan fortfarande göras på papper eller digitalt. I våra tjänster (Visma Skatt & Bokslut Pro, Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning och Visma Bokslut) har vi Visma Sign integrerat, vilket underlättar och snabbar på processen för att skriva under årsredovisningen digitalt.


Vad händer nu?

Vi följer löpande utvecklingen i olika forum som vi sitter med i. Nästa steg är att förslaget ska ut på remiss. Redan idag är det många företag och redovisningsbyråer som väljer att lämna in årsredovisningen digitalt eftersom det innebär en massa fördelar som exempelvis enklare och snabbare process och trygghet genom att direkt få bekräftelse när årsredovisningen är mottagen. Vi på Visma Spcs vill fortsätta att uppmuntra till att lämna in årsredovisningarna digitalt, inför ett lagkrav i framtiden.

Medverkande