Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

MiasRedovisning
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Standardkontoller i Visma Skatt & Bokslut Pro

Hej, idag upptäckte min kollega att hon bokat serviceavgift på kontot för ej avdragsgilla föreningsavgifter och då även totalt 21% moms i verifikatet - det skulle vara 25% moms på serviceavgiften och denna skulle ha bokats på 6981, men hon hade bokat allt på 6982 plus momsen på 2641 (då blev momsen i snitt 21% beräknat på kostnadsbeloppet. Hon fick ingen varning i momskontrollen att det var fel moms eller att det bokats moms på ett konto som inte ska ha moms.

Enligt supporten så kommer det inte upp någon varning genom standardkontrollen Momskontroll eftersom konto 6982 inte finns med i den kontrollen eftersom det inte är ett konto som det ska bokas moms på.

Jag skulle just därför vilja få med denna händelse i momskontrollen just eftersom det är ett problem. Fick svar av supporten att du får jag skapa egna kontroller som tar med detta konto. Är det fler än jag som skulle önska att Visma Skatt & Bokslut Pro hittar avvikelser som inte verkar normala? Inte ska det vara meningen att jag ska hitta på en massa fel som kan uppkomma i bokföring och sedan göra egna kontroller på dessa eventuella fel. Supporten sa att jag skulle önska detta i programmet genom att klicka på tumme upp/tumme ned. Där skrev jag endast in Önskemål om bättre standardkontroller, Jag använder Visma Skatt & Bokslut Pro månadsvis för att stämma av och hitta eventuella fel i bokföringen, men inser nu att det är helt onödigt eftersom fel slinker igenom. 

3 SVAR 3
CarinaEsp
CHAMPION

När det gäller ingående moms så är det väl just egenkontroller som gäller. Man har ju inte momskoder på kostnadskonton om de inte är knutna till omvänd skattskyldighet.

MiasRedovisning
VISMA CERTIFIERAD BYRÅ

Hej,

Jag brukar få träff om momsen borde vara 25% på tex varuinköp och det endast är bokfört 12% moms. Då tänker jag att programmet även borde varna för om det är bokfört 21% moms. Tror programmet varnat om det gjorts på tex 4010 men det varnar inte på konto 6982, för att 6982 ligger utanför kontointervallet. Enligt standard ligger tex konto 6970-6981 med för momskoll och sedan konto 6990-6991. Så tex de 2 konto som inte ska ha moms, 6982 och 6992 finns inte med i standardkontrollen.

Hej@CarinaEsp och @MiasRedovisning


Jag har varit i kontakt med våra produktspecialister och vi har ett förbättringsförslag kring att just utöka kontrollerna så att till exempel konto 6981 triggar någon form av varning/fel.

När i tiden det kommer att implementeras har jag ingen information om men vi är medvetna om det och arbetar för att förbättra tjänsten.

 

Ha en fin tisdag
//Tinna