Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

"fel" i Visma Bokslut

Hejsan. Vi har upptäckt att bokslutsprogrammet idag har fel procentsats på underlaget för särskild löneskatt och att det tydligen ändrats i samband med en uppdatering. Vi har några bokslut, 04:or, som vi kom igång med tidigt. Nu när dom skulle färdigställas så stämde inte bilagan för löneskatt/fora. Då visar det sig att programmet har 4,5% vilket det då inte hade när vi lade upp bokslutet och gjorde bokningen. En uppdatering via internet ställer tillbaks underlaget till dom 4,3% som det skall vara... Men det måste vi då göra på varje kund. Vi har version 2022.21..... ifall ni undrar.... 

7 SVAR 7
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @AccountantfromHell_singland

Vi har sett din tråd och tagit den vidare till våra produktspecialister. Uppdaterar dig så snart jag har fått mer information. 

 

Ha en fin eftermiddag!

//Tinna

 

Låter bra. Ser fram emot att ni kollar så att det inte är vi som har något fel... Ska iväg till Kista nästa vecka på mässan så jag kan väl "tjata" lite då om inget hänt...;-).....

 

Godmorgon!

Då har jag fått arla uppdatering från en kunnig kollega 🙂

 

När vi har kontrollerat så låg det mycket riktigt 4,5% som angiven procentsats som ett tidigare värde. Denna procentsats förändras sedan till 4,3% när procentsatserna uppdaterades via Internet.

På själva bilagan har du en markering för att hämta procentsatser via programmets procentsatser och finns denna markering på bilagan (i alla företag) räcker det med att du uppdaterar procentsatserna från Internet i ett företag för att uppdatera i alla.

 

Tack för att du hörde av dig och ha en riktigt trevlig mässdag i Kista!

//Tinna

 

Jo, en sak till. Uppdateringen via internet måste jag tydligen göra på varje klient. Provade även nu att öppna ett helt nytt bokslut och även där står då 4,5% så det sker inte som en centraluppdatering i den här versionen utan vi måste ändra det i varje bokslut i år..... Så brukar det väl ändå inte vara? Om det nu ändå är det gängse så är ju en uppdatering med rätt procentsats på sin plats kan jag tycka...

Stämmer bra det. Men då vi kom igång med några bokslut tidigt så verkar det som om denna ändring till 4,5% skedde i den sista uppdateringen. D.v.s det var rätt i version 2022.0 och blev sedan fel i version 2022.1. Visst är det så att man bör uppdatera via internet men då det är rätt den ena gången så tror man ju inte att det ändras åt fel håll i en senare uppdatering. Nu hade vi tur och kan fånga upp det här, men jag misstänker att det kan missas på sina håll. Vi hade sannolikt märkt det då vi alltid stämmer av mot Fora-fakturorna men dagens "moderna" konsult litar allt mer på programmet (vilket man även skall enligt programmakare, allt annat är förlegat) så personligen tycker jag att det är lite illa att det sker. Men även rätt märkligt....

Jo, nu när jag ändå är igång så är det en sak som orsakar en hel del merjobb i Visma Bokslut. När man importerar bokföringen från, i det här fallet, Visma Administration och i Admin döpt om ett konto som redan finns i bokslut så varnar inte programmet för detta, det ändrar inte heller namnet till det som kommer från bokföringen utan låter glatt kontot behålla sitt gamla, numera felaktiga namn. Jäkligt irriterande och lätt att missa. Det har händer allt för ofta att man sitter och kollar på en balans- och/eller resultatrapport och funderar vad katten är det där för konto. 

En sak som sedan i förlängningen även den är spännande är när vi i bokslutet byter namn på ett konto som redan finns. För över bokslutstransaktionerna till Visma Administration som då, till skillnad från Bokslut, meddelar att namnen är ändrade och ger möjlighet till namnbyte automatiskt. Vilket vi tackar för. Men sedan har vi då förlängningen i Administration där kontot året efter behåller sitt gamla namn, oavsett överföring av IB. Det måste man då in i programmet och ändra manuellt. Man få inte heller någon varning där att kontot man använder har ett annat namn föregående år. Så manuella ändringar och manuellt kontroll måste då ske. Även om jag kan tycka att kopplingen mellan namn och år borde vara en relativt lätt sak att lägga in i ett program. Funktionen "Koppla konton" i Admin ska vi ju inte ens nämna här då vi egentligen pratar bokslustprogram men den är faktiskt lite sämre än usel i Admin... Som utöver det är och sannolikt kommer att vara ett tag till ert enda riktiga bokföringsprogram för oss som kan bokföring och vet vad vi får och vill göra i bokföringen.  

Michael Holmgren
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Min rekommendation till dig är att du kontaktar vår supportavdelning via telefon angående både problemet med procentsatserna samt kontonamn.

 

När jag har kontrollerat båda inställningarna uppdateras dels procentsatsen i alla mina bolag, nya som gamla, när jag har uppdaterat via ett företag. Enda gången det inte skulle uppdateras är om jag har flera olika installationer av Visma Bokslut på flera datorer, då behöver jag uppdatera på respektive dator.

 

Även när jag byter namn på ett konto i Visma Administration och därefter gör en import till Visma Bokslut (både direktimport och via SIE-fil) får jag en upplysning i samband med importen som meddelar att det har skett en förändring på kontot och i detta exemplet lyser kontobenämningen rött i bokslutsprogrammet.

 

Du får gärna återkomma i tråden med mer detaljer men min rekommendation är som sagt att du kontaktar vår supportavdelning via telefon för att tillsammans med dom kontrollera varför procentsatserna inte uppdateras hos dig i samtliga bolag samt varför det inte sker någon varning/meddelande kring att konton bytt namn vid import till Visma Bokslut. 

 

Ha en trevlig dag