Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra kontantbetalning € i E-ekonomi

Hej

Vi har fått en kontantbetalning i Euro och ska bokföra enligt fakturametoden. Hur ska vi bokföra det rätt när vi använder Visma E-ekonomi Bas? 

Vi har även fått betalningar i andra valutor än Euro. Hur gör vi med dessa?

Mvh
Johannes
1 SVAR 1
Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Johannes,


Funktionerna ser lite olika ut beroende på vilken varianterna av eEkonomi som man har. Jag tänkte därför beskriva hur du kan göra i eEkonomi Bas, men även hur hanteringen skulle kunna se ut i eEkonomi Smart. 
Gällande den kontanta inbetalningen i Euro så kan du gå till Kassa- och bankhändelservälja ditt Kassakonto, skapa upp en ny Kassahändelse. Du kan där bocka i Utlandsbetalning, välja valuta samt hur stort beloppet i den andra valutan är. Du måste även skriva i hur mycket det är i svenska kronor för att du ska kunna skapa upp kassahändelsen.


eEkonomi Bas så går det inte att ställa in en kund på en utländsk valuta, vilket gör att du därigenom sedan inte kan matcha betalningen som skett i EUR direkt mot en faktura. 
Ett manuellt sätt att hantera detta på skulle vara att skapa upp en manuell verifikation för försäljningen och där du även bokar upp kundfordran. (Enligt faktureringsmetoden)
Du kan sedan skapa upp en Kassahändelse på inbetalningen enligt instruktionen ovan för att sedan Matcha händelsen som en Övrig insättning - Egen kontering. Där du väljer upp kundfordringen och eventuell valutavinst/valutaförlust. 


eEkonomi Smart så kan du ställa in Betalning på din kund som EUR och då skapa fakturan i EUR. Du skapar då kundfakturan i vald valuta för att sedan skapa Kassahändelsen enligt instruktioner ovan. Du kan sedan Matcha den som inbetalning från kundfaktura och välja upp fakturan i rull-listan. Programmet bokför då inbetalningen och eventuell valutavinst/valutaförlust automatiskt. 


Ha en fin dag! 
/Theodor