Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra mobilräkningar

Jag har ej tagit med min privata mobil i min enskilda firmas bokföring. Men har fått veta att man får göra det trots att det inte är ett företagsabonnenmang.
Jag har alltså betalat min mobilräkning från mitt privata konto varje månad. Men nu behöver jag alltså lägga in varje månadsfaktura i efterhand som en utgift.

Men hur ska konteringen se ut isåfall? 

Fakturan säger:

295:- Abonemang
310 Avbetalning av mobil
varav 121 kr moms

7 SVAR 7
Fd medlem
Inte tillämpbar

Du behöver inte bokföra varje månadsfaktura för sig utan du kan enklast bokföra alla månader i en enda klump. Om vi antar att du ska debitera företaget för 10 månader skulle jag göra en utbetalning till mig själv på 6.050:- och bokföra den så här:
K 1930 6.050
D 6212 4.840
D 2641 1.210
Som underlag för verifikationen lägger du kopior på alla tio månadsfakturorna. 

Hej!

Ett privatabonnemang som du använder både i tjänsten och privat brukar skatteverket godkänna att du drar av halva kostnaden och momsen i företaget. 

För att göra det lätt så skulle jag fortsätta att betala fakturan privat och göra en manuell verifikation per år och göra enligt nedan:

Telefon, avdrag halva fakturan 300 kr/månad * 12 (verifikationstext)
K2018   3600
D2641    720 kr
D6212   2880 kr

Om du vill vara riktigt noggrann så kan du söka på alla betalningar du gjort till telebolaget under 2017 och skriva ut och ha som verifikationsunderlag. Tycker inte att du då behöver skriva ut varje faktura.

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
Fd medlem
Inte tillämpbar

Intressant svar från en redovisningskonsult.

Har du ett skriftligt svar från skatteverket, som anger att man får göra dessa avdrag i företaget?
I så fall får du gärna publicera detta svar här, så fler kan nyttja det.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Väldigt intressant och omtvisstad fråga det här.

Men skatteverkets ställningstagande är fortfarande att du INTE får dra av privata abbonemangskostnader samt kostnaden för mobilen i företaget. Detta är privata utgifter.
Och du får absolut inte dra av moms i företaget för dina privata inköp.

Det du får dra av i företaget är dom kostnader för samtal som du kan visa har med företaget att göra. Har du ett fastprisabbonemang så kan du inte göra avdrag.

Så här svarar skatteverket:

Avdrag allmänt - Privatpersoner

Jag använder både min hemtelefon och min privata mobiltelefon i mitt arbete. Får jag göra avdrag för kostnaden?
Du får göra avdrag för de tjänstesamtal som du kan specificera. Själva abonnemangskostnaden räknas som en privat levnadskostnad och den får du inte avdrag för. Detsamma gäller inköps- eller leasingkostnaden för mobiltelefonen eller för kostnader för att öppna abonnemanget.

Hemtelefon bör du inte göra avdrag för i företaget. Om du drar av halva mobilfakturan i bolaget och halva tar du privat med motiveringen att du använder telefonen i din verksamhet så får skatteverket en uppförsbacke att motbevisa. De flesta företag har angett sitt privata nummer om de inte har ett företagsabonnemang. På kundfakturor, i kontakter med skatteverket mm mm. Det gör ju att man som småföretagare är tillgänglig dygnet runt till skillnad mot en anställd (i vissa fall iaf).

Detta gäller främst vid fastprisabonnemang men det har ju de flesta numera.

Att få avdrag med halva telefonkostnaden ser jag inte heller som något problem då telefonen slits så pass mycket mer när du använder den både dagtid och kvällstid.

Mvh
Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100

Det är lite förvirrande med de olika uppgifter som finns kring mobiltelefon. Om man har fria samtal som många abonnemang är. Då läste jag att man kan dra hela på firman då privata samtal inte påverkar kostnaden eller ska man fortfarande bara dra hälften?

Sedan kostnaden för telefonen. Man kan ju inte driva företag utan den? Sedan måste man ju ha en bra kamera till produktbilder till kund/webshop. Då borde man ju få dra hela eller mer än halva kostnaden för själva mobilen? Men som sagt jag har läst så olika svar på detta, både från skatteverket och företagssidor som länkats ovan. Vad tusan är rätt?

 

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Har nog inte samma koll på detta som Lovisa, men tror att hon har rätt.
Tänkte bara länka till lite sidor där jag får det bekräftat, Företagarens bästa och sämsta avdrag ,  företagande.se och även driva-eget.se

/Cecilia